Nem erjesztéssel hozzák létre az etanolt
Fotó: Shutterstock

Besírnak az oroszok: levegőből készül a környezetbarát vodka

Növényi eredetű alapanyagok erjesztése helyett levegőből kivont szén-dioxidból készít etanolt egy cég. Az így készült környezetbarát vodka fenntarthatóbbá teheti a meglehetősen környezetszennyező szeszgyártást.


Levegőből készít vodkát egy cég

Alkoholt hagyományosan - és meglehetősen leegyszerűsítve - növényi eredetű oldott cukrok erjesztésével nyer a szeszgyártás. A szeszgyárak és alkohollepárlók környezeti lábnyoma meglehetősen nagy. Azonban egy sokkal környezetbarátabb, fenntarthatóbb módszert fejlesztett ki az Air Company: levegőből vonnak ki szén-dioxidot, abból nyerik ki az új vodkájukhoz - valamint fertőtlenítőszerükhöz és parfümjükhöz - szükséges etanolt.

Az Air Vodka készítéséhez használt szén-dioxid kivonásához naperőműben termelt, megújuló energiát használnak. A gázt folyékony halmazállapotban tárolják, majd zöld hidrogénnel vegyítve elérik, hogy egyebek mellett alkoholokból és vízből álló reaktorfolyadék keletkezzen. Egy kémiai folyamattal ebből nyerik ki a vodkájuk gyártásához szükséges etanolt.

Az etanol előállítására szolgáló eljárásunk eltávolítja a szén-dioxidot a légkörből, ami lehetővé teszi, hogy a létrehozzuk a világ első karbonnegatív szeszes italát

- idézi a cég tájékoztatóját a Leet.

Nőtt a sörfogyasztás Magyarországon

Azonban nemcsak a röviditalok népszerűek Magyarországon. A rendkívül magas tavalyi általános infláció sem vetette vissza a sörfogyasztást az országban. Hazánk öt legjelentősebb sörgyártója (Borsodi, Dreher, Heineken, valamint a sörforgalmazó Carlsberg és a legnagyobb kisüzemi Pécsi) 6,46 millió hektoliter sört értékesített 2022-ben. Ez a mennyiség 1,3 százalékkal haladja meg a 2021-es volument. Emellett a magyarországi termelésük 5,57 millió hektár volt.

A teljes forgalom 56 százalékát a középkategóriás sörök adták tavaly. Az olcsóbb termékek forgalma mind az öt gyártónál esett 2021-hez képest 2022-ben, így a teljes piac 8,4 százalékát jelentették. Azonban hatodik éve töretlenül növekszik a prémium és szuperprémium sörök kereslete, amelyek a sörpiac 30 százalékát fedték le az előző évben.

Emellett az ízesített és ízesítetlen alkoholmentes sörök is nagyobb szeletet haraptak ki a sörtortából, és 6 százalék környékén végeztek. Viszont a csökkentett alkoholtartalmú (2 százalék körüli) ízesített sörtermékek kereslete marginalizálódott, és 0,5 százalék alá csökkent. A kiszereléseket tekintve az aludobozos sörök vitték a prímet 69 százalékkal.

Ennyi sört isznak a magyar férfiak és nők

Magyarországon egy 2019-es KSH-felmérés szerint a sört fogyasztók átlagéletkora 46,7 év, 59 százalékuk jellemzően középfokú végzettséggel rendelkező férfi, aki legalább hetente egyszer 2,8 liter ilyen típusú italt iszik meg. A nők esetében ez az érték jóval kisebb, ők heti minimum egyszer 1,1 liter sört fogyasztanak, átlagosan 48,4 évesek, 73 százalékban középfokú végzettséggel. A sör, bor és röviditalok felméréséből az is kiderült, hogy a férfiak a bor után sörből isszák a legtöbbet, 5,7 korsónyit heti szinten

idéztük Szigethy-Ambrus Nikolettát, az Oeconomus nemzetközi kapcsolatok elemzőjét a nyáron.

Az elemző hozzátette, számos kézműves sörfőzde jött létre az utóbbi években Magyarországon. Egy 2020-as gyűjtés szerint a legtöbb Pest vármegyében és Budapesten működött, összesen 19. Emellett nagyobb számban üzemeltek kisüzemi sörfőzdék Borsod-Abaúj-Zemplén, Bács-Kiskun és Győr-Moson-Sopron vármegyékben.

Ne hagyd ki!