Minden harmadik magyar férfinek lehetnek gondjai az alkohol miatt
Fotó: Shutterstock

Alkoholproblémák: 10-ből 3-4 magyar férfi a veszélyzónában

Magyarország világelső lehet az alkoholbetegségekkel küzdők arányát tekintve. A hazánkban élők több mint ötödének lehetnek alkoholproblémái, főleg a férfiaknak.


Alkoholproblémái lehetnek minden ötödik magyarnak

A World Population Review térképe alapján a magyar férfiak 36,9 százalékának, valamint a nők 7,2 százalékának lehetnek alkoholproblémái. Összességében pedig a 15 évnél idősebb lakosok körében az ilyen jellegű gondokkal küzdők aránya 21,2 százalék körül alakulhat Magyarországon az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization – WHO) legfrissebb adatai szerint.

Egyébként a WHO kissé leegyszerűsítve azt tekinti alkoholbetegnek, akinek a felmérést megelőző 12 hónapban olyan problémája adódott, ami az alkoholfogyasztására vezethető vissza. Például alkoholfüggőség jeleit mutatta, vagy az alkoholizálásának a szociális kapcsolatai látták a kárát.

Mutatjuk azt is, mely országok következnek utánunk a sorban:

  1. Magyarország – 21,2 százalék
  2. Oroszország – 20,9 százalék
  3. Fehéroroszország – 18,8 százalék
  4. Lettország – 15,5 százalék
  5. Dél-Korea – 13,9 százalék
  6. Szlovénia – 13,9 százalék
  7. USA – 13,9 százalék
  8. Lengyelország – 12,8 százalék
  9. Észtország – 12,2 százalék
  10. Szlovákia – 12,2 százalék

A Qubit megjegyzi, ez a lista nem azt jelenti, hogy a magyarok isszák a legtöbb alkoholt egy főre vetítve. Magyarországon fejenként átlagosan mintegy 11 liter tiszta alkohol fogy évente, amíg ez a mennyiség például a rangsort vezető Csehországban 14,2, Lettországban 13,2, Moldovában 12,85, Németországban pedig 12,8 liter. A magyarok fogyasztása ilyen tekintetben nincsenek benne az első tízben.

Nem mindegy, milyen korban fogyasztunk alkoholt

Egyébként a Global Burden of Disease tanulmány alapján sajátosságok jellemzik az alkoholfogyasztás hatásait aszerint, hogy a fogyasztók milyen korban vannak. A fiatalságnak is vannak hátrányai, az öregedéssel pedig több pozitívummal járhat a mértékletes fogyasztás.

Ezen kutatás szerint a negyvenes éveikben járók könnyebben megbirkóznak az alkohol negatív hatásaival, mint a húszas éveiket taposók. Leginkább a 40 év alattiakra van rossz hatással az alkohol. Viszont a 40 év felettiek – ha korábban nem éltek stimulánsokkal, és egészséges életmódot folytattak - kevesebb kedvezőtlen következményt tapasztalhatnak az alkoholfogyasztás után.

A vizsgálat arra is rámutatott, mérsékelt alkoholfogyasztással csökkenthető a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a cukorbetegség kialakulásának esélye. A tanulmány a kockázatokat elemezve nem talált jelentős különbségeket a nemek között.

The Conversation

Ne hagyd ki!