Jól jönne egy tabletta, amitől hipp-hopp kijózanodik az ember
Fotó: Shutterstock

Lerészegedés elleni pirula készül

Régóta a részegséggel kapcsolatos vizsgálatok tárgya a máj által termelt FGF21 hormon. A kutatók úgy gondolják, segíthet kijózanítani a részegeket. Egy kutatás friss eredménye alátámaszthatja a feltevést.


Keresik a részegség ellenszerét

Egy nagy lépéssel közelebb kerültek a céljukhoz kutatók, hogy hatásos kezelést fejlesszenek ki a részegség megszűntetésére. A Texasi Egyetem tudósai a Cell Metabolism tudományos folyóiratban publikálták munkájukat, mely szerint sikerült részeg egereket gyorsabban kijózanítaniuk úgy, hogy megemelték a szervezetükben az egyébként természetes módon termelődő FGF21 nevű hormon szintjét. További kutatást igényel az eljárás, de a jövőben akár az alkoholmérgezés is kezelhetőnek tűnik ilyen módon.

A Gizmodo szerint az FGF21-et régóta vizsgálják a kutatók, és eddig is egyfajta csodaszerként tekintettek rá. A hormon a májban termelődik, és segít az ételek és az alkohol feldolgozásában. Korábban kimutatták, hogy az FGF21 termelődésének legerősebb indikátora az alkohol. Az egereken végzett kutatás pedig bebizonyította, a hormon serkenti a rágcsálókat, hogy több vizet igyanak, ami az alkoholfogyasztással összefüggő kiszáradást segíti megelőzni. Emellett valószínűsíthető, hogy próbálja elnyomni az alkohol iránti vágyat is.

A kutatás részletei

A friss kutatásukban az egyetem szakemberei összehasonlították az FGF21 termelésére nem képes egerek eredményeit a hagyományos társaikéval, miután mindkét csoport kapott egy adag alkoholt.

Mindkét csoport szervezete ugyanolyan sebességgel bontotta le az alkoholt, de az FGF21-hiányos egerek tovább maradtak részegek. Amelyek plusz FGF21-et kaptak, másfél órával hamarabb józanodtak ki.

A kutatók szerint a máj nemcsak lebontja az alkoholt, hanem a hormon segítségével jelez az agynak, hogy megvédje azt annak káros hatásától. Valószínűsítik, hogy az embereknél nem lenne ilyen nagy a pluszban beadott FGF21 hatása, de segíthet a súlyos alkoholmérgezésben szenvedő emberek kijózanításában.

Nem mindegy, milyen korban fogyasztunk alkoholt

Egyébként a Global Burden of Disease tanulmány alapján sajátosságok jellemzik az alkoholfogyasztás hatásait a fogyasztók életkora szerint. A fiatalságnak is vannak hátrányai, az öregedéssel pedig több pozitívummal járhat a mértékletes fogyasztás.

A kutatás szerint a negyvenes éveikben járók könnyebben megbirkóznak az alkohol negatív hatásaival, mint a húszas éveiket taposók. Leginkább a 40 év alattiakra van rossz hatással az alkohol. Viszont a 40 év felettiek - ha korábban nem éltek stimulánsokkal, és egészséges életmódot folytattak - kevesebb kedvezőtlen következményt tapasztalhatnak az alkoholfogyasztás után.

A vizsgálat arra is rámutatott, mérsékelt alkoholfogyasztással csökkenthető a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a cukorbetegség kialakulásának esélye. A tanulmány a kockázatokat elemezve nem talált jelentős különbségeket a nemek között.

Ne hagyd ki!