Továbbra is óriási mennyiségű alkohol fogy Európa keleti felében
Fotó: Shutterstock

Alkoholfogyasztásban szinte verhetetlen Európa keleti fele

Arányaiban Európa keleti felében a legnagyobb az alkoholfogyasztók száma a világon. Egyúttal ebben a régióban áll a legmagasabb az egy főre eső alkoholfogyasztási mutató. Magyarország is „előkelő” helyen szerepel az alkoholfogyasztással kapcsolatos statisztikákban.


Továbbra is óriási mennyiségű alkohol fogy Európa keleti felében

189 ország italozási szokásait vizsgálta a Central Intelligence Agency (CIA). A méréseik alapján nyolc európai ország szerepel az első tíz között az arányaiban legnagyobb alkoholfogyasztók listáján. Köztük hat a kontinens keleti feléről.

A lista első helyezettje a Cook-szigetek 13 liter tiszta szesz/év/fő-s mutatóval. Őket Lettország, Csehország és Litvánia követi. Az első tízbe Európából bekerült Ausztria, Észtország, Franciaország, Bulgária és Szlovénia is. A top20-ban a kontinens keleti feléből feltűnik még Lengyelország (13.), Románia (14.), Magyarország (16. - 10,79 liter tiszta szesz/év/fő) és Fehéroroszország (18.) - írja a Daily Mail.

A Cook-szigeteken a lakosságnak nagyjából a fele nyilatkozta, ivott alkoholt az elmúlt 30 napban. Emellett érdekesség, hogy Lettországban és Litvániában minden tizedik lakos alkoholfüggőnek számít. Egyébként a WHO szerint a Földön 2,3 milliárd ember rendszeresen fogyaszt alkoholt.

A világranglista utolsó helyezettjei muzulmán országon (a Korán tiltja az alkoholfogyasztást): Banglades, Kuvait, Mauritánia, Szaúd-Arábia és Szomália. Ezekben az államokban nulla fogyasztást jegyeztek fel.

Egyébként az OECD adatai alapján az a férfi számít nagyivónak, aki naponta legalább két pint sört megiszik. Illetve az a nő, aki több mint napi egy pintet (körülbelül 5,7 deci egy brit pint – a szerk.).

Uniós viszonylatban nagyon olcsó a szeszes ital Magyarországon

Hazánk egy másik „alkoholos” mutatóban is kitűnt a napokban. Magyarországon volt a legolcsóbb az alkohol az Eurostat által vizsgált európai országok között tavaly, Izlandon pedig a legdrágább. A szigetországban az uniós átlagár nagyjából háromszorosa volt a szeszesitalok árszintje (igaz, az északi ország nem az EU tagja), amíg a hazai átlagár az eu-s átlagszint 81,8 százalékát érte el.

Az alkohol mellett a dohánytermékek is igen olcsónak voltak mondhatók a hazánkban, más tagállamokhoz képest. Csupán Bulgáriában, Romániában, Szlovákiában, Szlovéniában, Horvátországban és Lengyelországban volt alacsonyabb a füstölnivalók átlagára az EU-ban, mint Magyarországon. Ellenben Írországban a legmagasabb, az uniós átlag nagyjából két és félszerese.

Meglepő lehet, de az Eurostat szerint Magyarország élelmiszervásárlás szempontjából meglehetősen olcsó helynek számított tavaly az uniós tagállamok között. Azonban néhány alapvető élelmiszer ára így is az EU átlaga felett volt. Az utóbbi kategóriába tartozott például a tej, a tojás és a sajt csoportja, valamint az étkezési zsiradékoké.

Ne hagyd ki!