Főleg a középkorú, középfokú végzettséggel rendelkező férfiak nagy kedvence a sör
Fotó: Shutterstock

Nem mondanak le a sörözésről a magyarok

Gazdasági nehézségek jellemezték Magyarországot az elmúlt években. Ennek ellenére nem esett vissza a sörfogyasztás, sőt, növekedett a hazákban elfogyasztott sör mennyisége. Mutatjuk azt is, átlagosan mennyi sört fogyasztanak a magyar férfiak és nők.


Nőtt a sörfogyasztás Magyarországon

A rendkívül magas tavalyi általános infláció sem vetette vissza a sörfogyasztást Magyarországon. Hazánk öt legjelentősebb sörgyártója (Borsodi, Dreher, Heineken, valamint a sörforgalmazó Carlsberg és a legnagyobb kisüzemi Pécsi) 6,46 millió hektoliter sört értékesített 2022-ben. Ez a mennyiség 1,3 százalékkal haladja meg a 2021-es volument. Emellett a magyarországi termelésük 5,57 millió hektár volt.

A teljes forgalom 56 százalékát a középkategóriás sörök adták tavaly. Az olcsóbb termékek forgalma mind az öt gyártónál esett 2021-hez képest 2022-ben, így a teljes piac 8,4 százalékát jelentették. Azonban hatodik éve töretlenül növekszik a prémium és szuperprémium sörök kereslete, amelyek a sörpiac 30 százalékát fedték le az előző évben.

Emellett az ízesített és ízesítetlen alkoholmentes sörök is nagyobb szeletet haraptak ki a sörtortából, és 6 százalék környékén végeztek. Viszont a csökkentett alkoholtartalmú (2 százalék körüli) ízesített sörtermékek kereslete marginalizálódott, és 0,5 százalék alá csökkent. A kiszereléseket tekintve az aludobozos sörök vitték a prímet 69 százalékkal.

Ennyi sört isznak a magyar férfiak és nők

Magyarországon egy 2019-es KSH-felmérés szerint a sört fogyasztók átlagéletkora 46,7 év, 59 százalékuk jellemzően középfokú végzettséggel rendelkező férfi, aki legalább hetente egyszer 2,8 liter ilyen típusú italt iszik meg. A nők esetében ez az érték jóval kisebb, ők heti minimum egyszer 1,1 liter sört fogyasztanak, átlagosan 48,4 évesek, 73 százalékban középfokú végzettséggel. A sör, bor és röviditalok felméréséből az is kiderült, hogy a férfiak a bor után sörből isszák a legtöbbet, 5,7 korsónyit heti szinten

idézi Szigethy-Ambrus Nikolettát, az Oeconomus nemzetközi kapcsolatok elemzőjét az Infostart.

Az elemző hozzátette, számos kézműves sörfőzde jött létre az utóbbi években Magyarországon. Egy 2020-as gyűjtés szerint a legtöbb Pest vármegyében és Budapesten működött, összesen 19. Emellett nagyobb számban üzemeltek kisüzemi sörfőzdék Borsod-Abaúj-Zemplén, Bács-Kiskun és Győr-Moson-Sopron vármegyékben.

Inflációs mellékhatás: csökken a sörök alkoholtartalma

Egyébként meglehetősen szokatlan módszerrel küzdenek brit sörgyártók a magas infláció ellen: népszerű söröknek csökkentették az alkoholtartalmát. Például 5 százalékról 4,8 százalékra mérséklődött az alkohol a népszerű Old Speckled Henben, azonban a termék ára változatlan maradt. Előbb az ország legrégebbi sörfőzdéje lépett hasonlót márciusban, de később több főzde követte a példáját.

Az alkoholtartalom csökkentésével azért is jól járnak a brit cégek, mert az Egyesült Királyságban (is) arányaiban minél kevesebb egy italban az alkohol, annál kevesebb adót kel utána fizetni. Persze az adócsökkentésüket a saját áraikban jellemzően nem érvényesítik a termelők.

Azonban a sörgyártók az alkoholszint mérséklését nemcsak azzal magyarázzák, hogy magas az infláció, ezért megugrottak a költségeik. Úgy látják, a sörfogyasztási trendek is az alacsonyabb alkoholtartalmú sörök irányába mutatnak. Továbbá állítják, ha kismértékben fogják vissza az alkoholtartalmat, szinte észre sem lehet venni az ízélmény változását.

Egyébként a brit infláció 8,7 százalékon állt április végén, éves alapon.

Ne hagyd ki!