Szerencsére az apácák kedve is megjött a főzéshez
Fotó: Shutterstock

Kevesebb a barát, így nem lesz igazi a trappista sör sem

Egyre kevesebben állnak szerzetesnek Belgiumban, ami veszélybe sodorja a trappista sörök jövőjét is. Pedig például a Westmalle ale-eket 190 éve főzik a barátok. Azonban kedvező lehet a belgiumi szektor jövőjének, hogy időközben az apácák kedve is megjött a főzéshez.


Kevesebb a szerzetes, veszélyben a trappista sörök

A Westmalle apátságban nagyjából 40 millió palack sört állítanak elő évente a trappista szerzetesek, melyből exportra is jut. A fő külpiacaik az Egyesült Királyság, Franciaország és Olaszország. A kereslet továbbra is jelentős, azonban egyre kevesebben vannak, akik megfőzzék az ale-t.

Manapság sajnos nem sokan állnak be szerzetesnek. Őszintén szólva nem nagyon hiszek abban, hogy 10-20 év múlva egyáltalán akadna valaki, aki beállna

- nyilatkozta Philippe van Assche, a Westmalle apátság sörfőzdéjének ügyvezető igazgatója az Observernek.

Benedek apát szerint is kényes a legtöbb apátságuk helyzete, így a sörüké is, pedig a Brussel Beer Challenge nemzetközi sörverseny igazgatója a Westmalle Dubbel sörét a világ egyik legjobbjának tartja. Azonban csak akkor nevezhetnek egy sört trappistának, ha az valóban kolostorban készül, szerzetesek és apácák munkájával.

A helyzetet példázza az Achel sörök esete. A HVG megjegyzi, miután elfogytak a trappista szerzetesek, egy magánvállalkozó vette meg a márkát. Ezt követően, januárban megfosztották az Achel belga apátsági söröket attól, hogy a trappista jelzőt viseljék.

Hozzáteszik, Európában mindenütt ürülnek ki a kolostorok. Igen kevés az új jelentkező, de Latin-Amerikában, Afrikában és Ázsiában szépen fejlődik a trappista rend.

Az apácák is belevágtak a sörfőzésbe

Némileg javíthat a kolostori sörfőzés helyzetén az 1893-ban alapított, belgiumi Maredret apátság apácáinak mintegy húsz fős közössége. Ők korábban azzal a problémával szembesültek, hogy a kolostoruk falai és a tetőszerkezete is felújításra szorul. Azonban a javításokra nem volt elég pénzük.

Ekkor, nagyjából hat évvel ezelőtt jutott eszükbe - mint pénzszerzési lehetőség - a sörfőzés. Az ügy érdekében szövetkeztek John Martin sörfőzővel. Mintegy hároméves tervezés után, 2021 nyarán került forgalomba a nővérek két legelső söre. Ez egyik nedű a Maredret Altus, egy 6,8 százalékos borostyánsör, amely szegfűszeget és borókabogyót tartalmaz, valamint a Maredret Triplus, egy 8 százalékos világos sör, amely korianderrel és zsályával van fűszerezve.

Jót tesz az ember egészségének. Segíti az emésztést. Minden nővér szereti a sört, elvégre Belgiumban vagyunk

- mondta Gertrude nővér.

A termelésük a kezdetekkor évi 300 ezer palackot tett ki. Azonban úgy számotak, ez a mennyiség néhány éven belül akár 3 millióra is növekedhet. A sörökhöz az apácák tönkölybúzát használnak, amelye amellett, hogy megterem a kertjükben, Szent Hildegárd, a XI. századi német bencés apátnő, a belga rendet inspiráló Szent Hildegárd írásaiban is említést tesz róla – ezáltal is kötődik a rendjükhöz a sörük.

Hozzátették, az apácák jellemzően vasárnaponként engednek meg maguknak egy-egy üveggel az italból.


Ne hagyd ki!