Belga szerzetesek évszázadok óta gyakorolják a sörfőzést, számos kiváló termékkel örvendeztetve meg magukat és a világot. Most azonban Belgiumban más egyházi személyek is úgy gondolták, hogy ideje lesz belevágni a sörfőzésbe: már apácák is forralják a maláta levét.
Egyszerre apácák és sörfőző mesterek
Az 1893-ban alapított, belgiumi Maredret apátság apácái húsz tagot számláló közösséget alkotnak. A közelmúltban azzal a problémával szembesültek, hogy a kolostoruk falai és a tetőszerkezete is felújításra szorul, azonban a javításokra nem volt elég pénzük.
Ekkor - körülbelül öt évvel ezelőtt - fogalmazódott meg bennük pénzszerzési lehetőségként a sörfőzés gondolata. Az ügy érdekében szövetkeztek John Martin sörfőzővel és mintegy hároméves tervezés után, idén nyáron került forgalomba a nővérek két legelső söre. Ez egyik nedű a Maredret Altus, egy 6,8 százalékos borostyánsör, amely szegfűszeget és borókabogyót tartalmaz, valamint a Maredret Triplus, egy 8 százalékos világos sör, amely korianderrel és zsályával van fűszerezve – írja cikkében a Magyarmezőgazdaság.hu.
"Jót tesz az ember egészségének. Segíti az emésztést. Minden nővér szereti a sört, elvégre Belgiumban vagyunk"
- mondta Gertrude nővér, aki azt is hozzátette, hogy az apácák jellemzően vasárnaponként engednek meg maguknak egy-egy üveggel az italból.
Terjeszkednek a piacon és „konkurenciájuk” is van
A sörökhöz az apácák tönkölybúzát használnak, amelye amellett, hogy megterem a kertjükben, Szent Hildegárd, a XI. századi német bencés apátnő, a belga rendet inspiráló Szent Hildegárd írásaiban is említést tesz róla – ezáltal még inkább kötődik rendjükhöz a sörük.
A termelésük jelenleg évi 300 ezer palackot tesz ki, ez azonban néhány éven belül akár 3 millióra is növekedhet. Belgiumon kívül ráadásul már Olaszországban és Spanyolországban is forgalmazzák az italaikat.
Az apácák sörének ráadásul helyi „konkurenciája” is van. A Maredret apátság csupán egy kilométerre fekszik a Maredsous férfi apátságtól, akik a Duvel sörfőzdével állíttatnak elő saját sört. Söreik széles körben elterjedtek.
Gertrúd nővér szerint azonban nem tekintik riválisnak egymást.
"Tájékoztattuk őket, hogy mi is szeretnénk sörfőzéssel foglalkozni és ők zöld utat adtak nekünk. Ez nem verseny, inkább kiegészítjük egymást"
– mondta a nővér.
Magyar nő a söriparban
Magyar apácákról még nem lehetett hallani, hogy sört főznének idehaza, magyar hölgy viszont van, aki a szakma elitjébe tartozik. Radányi Orsolya egy kisüzemi sörfőzdét vezet az inkább borairól ismert Etyeken. Sörei szép sikereket értek el a javarészt férfiak által uralt iparágban.
A hölgy az apja nyomdokaiba lépve választotta az élelmiszeripari tanulmányokat az egyetemi évei alatt. Először ott ismerkedett meg az erjesztésiparral, majd Belgiumban ösztöndíjasként szeretett bele a sörök világába. Hazatérve néhány évvel később megalapította saját sörfőzdéjét, az Etyeki Sörmanufaktúrát.
Radányi Orsolya legnagyobb kedvencei egyébként a belga búzasörök, valamint nagyon büszke a saját, újhullámos, markánsan komlózott hopláger sörére. Néha sörvacsorákat rendez, és nem ajánlja a búzasöröket citrommal fogyasztani, hiszen már egyébként is eléggé citrusosak. Azonban, ha valaki úgy szereti, tőle nyugodtan helyezhet a sörébe egy-két szeletet. Meg szokta kóstolni a mostanában divatos, extrémebb söröket is, de azon a véleményen van, hogy egy sörfőző először is tanuljon meg nagyon jó és állandó minőségű alapsöröket készíteni.
A vele készített interjúból itt szemezgetett a Haszon.hu.