Két klasszikus alkoholos ital: bor és sör a bárpulton
Forrás: Shutterstock

Kiderült, hogy hol állunk a nagyivók európai listáján, meglepő

Duplájára nőtt a fiatal felnőttek és a diplomások körében a nagyivók aránya Magyarországon. Az ENSZ legfrissebb statisztikái szerint azonban alkoholfogyasztás terén még mindig Európa középmezőnyébe tartozunk.

Kétszer annyi alkoholt fogyasztunk, mint a norvégok

Alkoholfogyasztás tekintetében Magyarország az ENSZ Világszervezetének legutóbbi adatai szerint Európa középmezőnyébe tartozik, átlagosan évi 11 liter szesz csúszik le a torkunkon fejenként. A kontinens két véglete egyébként Norvégia, körülbelül évi 7 liter elfogyasztott tiszta alkohollal, valamit Csehország, több mint 14 literrel. Az alkoholos italok ára egyébként hazánkban valamivel az uniós átlag alatt van – írja a hvg.hu.

Az Európai Unió legfrissebb egészségfelmérése szerint a hazai nagyivók aránya a 18–34 éves korosztály esetéven tíz év alatt 2,6-ról 5,9 százalékra emelkedett. Nagyivónak azok a férfiak tekinthetőek, akik legalább heti 14 korsónyi sörmennyiséget fogyasztanak, illetve azok a nők, akiknek a heti fogyasztásuk meghaladja a 7 korsót. Emellett megduplázódott a nagyivók száma a felsőfokú végzettséggel rendelkezők körében is 2009 és 2019 között, hiszen 2,9 százalékról 6,1 százalékra nőtt az arányuk.

Némi pozitívum ugyan, hogy a Központi Statisztikai Hivatal szerint az alkoholos májzsugorban meghaltak száma 20 év alatt megfeleződött hazánkban, valamint már kevesebb mint 400 ezer alkoholista él Magyarországon. A HVG megjegyzi azonban, hogy a szakemberek az alkoholisták kapcsán ennek a számnak a duplájáról beszélnek.

Említést tesznek arról is, hogy 2021-től az országban ismét adómentesen állítható elő házi főzet, legfeljebb 100 literig, saját fogyasztásra. Emellett további 50 liter bérfőzethető adómentesen.

Nők az alkoholiparban

A napokban két nőről is írt a Haszon.hu, aki az utóbbi években a magyar alkoholipar meghatározó alakjaivá váltak. Egyikőjük az Etyek-Budai borvidéken főborászként dolgozik, ő kapta idén a szakma Kossuth-díjának számító az „Év Bortermelője Magyarországon 2021” díjat. A másik hölgy pedig egy kisüzemi sörfőzde tulajdonosa és sörfőző mestere Etyeken, akinek italai szép sikereket érnek el a javarészt férfiak által uralt iparágban.

Az említett hölgyek közül Nyúlné Pühra Beáta a Nyakas Pincészet főborásza. A szakember egy túlnyomóan fehérboros vidéken dolgozik, ám a borászatuknak van némi kékszőlője is. A 188 hektáron gazdálkodó töki Nyakas Pincészetet az ars poeticája szerint elsősorban a mindennapok jó minőségű borait szeretné a fogyasztók asztalára tenni. A főborásznak és a pincészetnek nem ez az első díja, hiszen korábban több magyarországi és nemzetközi sikerük is volt.

A söriparban értintett hölgy pedig Radányi Orsolya. Róla amellett, hogy az Etyeki Sörmanufaktúrát vezeti, érdemes tudni, hogy kedvencei a belga búzasörök, valamint nagyon büszke a saját, újhullámos, markánsan komlózott hoplágerére. Néha sörvacsorákat rendez, és nem ajánlja a búzasöröket citrommal fogyasztani, hiszen már egyébként is eléggé citrusosak. Meg szokta kóstolni a mostanában divatos, extrémebb söröket is, de azon a véleményen van, hogy egy sörfőző először is tanuljon meg nagyon jó és állandó minőségű alapsöröket készíteni. Minezek mellett igen jó tapasztalatai vannak az etyeki borokkal és a helyi pezsgőkkel.

Irásainkat itt és itt találod.


Ne hagyd ki!