Véget érhetett a hazai sörfőzdeindítási hullám
Fotó: Shutterstock

Mi történik? Sorra zárnak be a sörfőzdék

Kisüzemi sörfőzdék és sörbárok tucatjai nyíltak Magyarországon az elmúlt évtizedben. Azonban a 2020-as évek kezdetétől gyülekezni kezdtek a felhők a sörgyárak felett szerte Európában. Hazai sörgyártók mondták el, miért zár be főzdék sora a kontinensen.


Véget érhetett a hazai sörforradalom

Söripari forradalom zajlott az elmúlt évtizedben Magyarországon, köszönhetően a kisüzemi sörök terjedését segítő szabályozásnak. Sorra nyíltak a kisebb sörfőzdék, jelentek meg új sörtípusok, illetve fejlődtek a nagyüzemek is. Azonban ebben az évtizedben valami nagyon megváltozott.

A sörgyártók tavaly keményen küzdöttek az elszálló energia- és alapanyagárakkal, az ebből eredő termelési nehézségekkel, de visszatekintve elmondható: ha nehezen is, de nagyobb visszaesés nélkül zárták az évet

- idézi Kántor Sándort, a legnagyobb hazai gyártókat tömörítő Magyar Sörgyártók Szövetségének igazgatóját a Hello Vidék.

A kisebbeknek nehezebb lehet

Úgy tűnik, a nagyüzemeknél jóval nehezebb helyzetbe kerültek a kisebb sörgyártók. Gyenge Zsolt, a Fóti Sörfőzdék vezetője, valamint a Kisüzemi Sörfőzdék Országos Egyesületének az elnöke szerint az energiakrízis a kis főzdékre különösen rossz hatással volt. Emellett a szakképzett munkaerő hiánya, és bizonyos alapanyagok árának az elszállása is nagyon kedvezőtlenül érintette a szektort.

Prischetzky Botond, a MONYO Brewing brand managere ehhez hozzátette, a koronavírus-járvány és utóhatásai, a rendkívül magas infláció, az euróval szemben nagyon gyenge forintárfolyam, valamint az ukrajnai háború (például sörösüvegek érkeztek korábban Ukrajnából) is rosszul jött a magyar söriparnak. Emellett a gazdasági nehézségek miatt a kraftsörök kereslete is megcsappant a kontinensen, illetve a piac is telítődött. Mindezek hatására jelenleg heti szinten hallani, hogy bezár egy-két sörfőzde Európában.

Beleköp az európai sörökbe a klímaváltozás

Egy másik, a söriparnak kedvezőtlen fejleményről is írtunk a napokban: egy kutatás eredménye szerint az európai termesztési régiókban 2050-re 4-18 százalékkal terem majd kevesebb komló, amennyiben a gazdák nem alkalmazkodnak a melegebb és szárazabb időjáráshoz. A növény alfasavtartalma – ami a sörök jellegzetes ízéért és illatáért is felelős – szintén csökkenni fog, várhatóan 20-31 százalékkal.

A sörkedvelők mindenképpen érzékelni fogják az éghajlatváltozás hatását, mind az árcédulán, mind a minőségén

idéztük Miroslav Trnkát, a Cseh Tudományos Akadémia tudósát a napokban.

Szerinte a tanulmányuk adatai azt sugallják, hogy ez a folyamat elkerülhetetlen. Az elmúlt években a jó minőségű komló iránti keresletet az erősebb ízvilágú kézműves sörök még jobban fellendítették.

Az íz nem csak a komlótól függ, de mindenképp magyarázza a népszerűségének egy részét

– folytatta Trnka.

Egyébként a sör a víz és a tea után a világ harmadik legnépszerűbb itala.

Ne hagyd ki!