Újabban sör is készíthető otthon porból
Fotó: Shutterstock

Az instant leves után itt az instant zacskós sör

Németországi apátsági sörfőzde állította elő az első porból készíthető sört. A termék iparági forradalmat hozhat a feltalálói szerint. Azonban nem mindenki tetszését nyerte el a találmány, amiből egyelőre csak alkoholmentes verzió készült, bár fejlesztik az alkoholost is.


Apátsági sörfőzde fejlesztette ki a sörport

Egy 12. századi németországi kolostor, a Neuzelle Abbey területén foglalkozik sörgyártással a Neuzeller Kloster Brewery több, mint 400 éve. Ők alkották meg az instant, porból készíthető sört. Két évig dolgoztak a találmányon, és most úgy gondolják, az év végén piacra is kerülhet.

A különlegessége az, hogy sikerült tökéletesen visszaadni a kolostorban főzött sör ízét

- idézi Stefan Fritschét, a neuzellei sörfőzde igazgatóját a Magyar Mezőgazdaság.

Hozzátette, különböző adalékanyagokkal más sörök is előállíthatók a porból.

Több előnye lehet, mégsem tetszik mindenkinek

A találmányuk hozzájárulhat a klímavédelemhez is, hiszen a por csak kisebb csomagolást igényel. Eltűntetheti a palackokat és a ládákat a sörgyárakból, így csökkentheti a gyártási és szállítási költségeket, ezáltal a szén-dioxid-kibocsátást is.

Németországban a CO2-kibocsátás 3-5 százalékát lehetne megtakarítani. Ha pedig globálisan nézzük, akkor ez a szén-dioxid kibocsátás fél százalékát jelentené világszerte

- tette hozzá Stefan Fritsche.

Azonban egy részletet még ki kell dolgozniuk a termékkel kapcsolatban. egyelőre csak alkoholmentes sörport tud előállítani a német sörfőzde. Viszont azt állítják, tudják, hogyan adhatnak alkoholt a sörporhoz, viszont arra a fejlesztésükre még egy kicsit várni kell.

Egyébként sokan kételkednek a termékben. Nem bíznak benne, hogy a német sörivókat meg fogja győzni a porból készült sör. Ezért először afrikai és ázsiai piacokon mutatják be a terméküket. Ha ott sikeres lesz, akkor jelenhet meg az európai boltokban.

Ezek a sörök fogynak Magyarországon

Egyelőre nem lehet tudni, milyen áron kínálhatják az üzletek a sörport, valamint milyen kategóriát fog képviselni. Azonban úgy tűnik, Magyarországon a középkategória a legnépszerűbb, ezek a sörök adták a teljes forgalom 56 százalékát tavaly. Az olcsóbb termékek forgalma esett a legnagyobb hazai sörgyártóknál 2021-hez képest 2022-ben, így a teljes piac 8,4 százalékát jelentették. Azonban hatodik éve töretlenül növekszik a prémium és szuperprémium sörök kereslete, amelyek a sörpiac 30 százalékát fedték le az előző évben.

Emellett az ízesített és ízesítetlen alkoholmentes sörök is nagyobb szeletet haraptak ki a sörtortából: 6 százalék környékén végeztek. Viszont a csökkentett alkoholtartalmú (2 százalék körüli) ízesített sörtermékek kereslete marginalizálódott, és 0,5 százalék alá csökkent. A kiszereléseket tekintve az aludobozos sörök vitték a prímet 69 százalékkal.


The Conversation

Ne hagyd ki!