A biztonsági előírások megsértésével vádolt Hyundai autógyártó logója
Fotó: Shutterstock

Nagyot kaszált a Hyundai és a Kia biztonsági hiányosságait leleplező mérnök

Az USA közúti közlekedésbiztonsági hivatala (NHTSA) 24 millió dolláros, átszámítva csaknem 7,5 milliárd forintos jutalmat adott a Hyundai Motors egykori mérnökének, aki jelentette, hogy a dél-koreai autógyártó megsértette a biztonsági előírásokat.Értékes információk

A dél-koreai fővárosban biztonsági mérnökként dolgozó Kim Gwang-ho 2016-ban jelentette az Egyesült Államoknak, hogy a Hyundai elmulasztotta a Theta II-es motorok tervezési hibájának javítását. A motorok sokszor meghibásodtak, esetenként pedig ki is gyulladtak. Az NHTSA 2020 novemberében úgy ítélte meg, hogy a Hyundai és leányvállalata, a Kia késleltette az autók visszahívását, valamint pontatlanul jelentette be a motorokkal kapcsolatos döntő fontosságú információkat a vásárlóknak.

A hibás motorokat 1,6 millió autóba szerelték be, az előbb felsorolt okok miatt pedig a két autógyártót összesen 210 millió dolláros pénzbírsággal sújtották. Ebből 81 millió dollár az NHTSA-hoz folyt be, ebből fizették ki Kim Gwang-ho jutalmát.

Az NHTSA a begyűjtött büntetések összegének maximum 30 százalékát ajándékozza oda az informátoroknak. Gyors matek, és kiderül, hogy Kim Gwang-ho a helyzethez mérten a lehető legnagyobb jutalmat zsebelhette be. Az NHTSA 2015-ben indította el informátor programját, de ez volt az első alkalom, hogy valóban használható információkat kapott.

Szlogenhűség

Örülök, hogy igazságos kompenzációt kaptam azért a kockázatért cserébe, amit az autók tulajdonosainak védelme érdekében vállaltam be, és hálás vagyok, hogy Egyesült Államok egy olyan programot működtet, amely lehetővé tette ezt. A Hyundai-nál gyakran ismételjük a jelmondatunkat: „A minőség a mi büszkeségünk". Azért adtam le a drótot, hogy a Hyundai és a Kia betartsa ezt az ígéretét.

-fogalmazott a megjutalmazott mérnök.

Az informátorok kulcsfontosságú szerepet játszanak abban, hogy az ügynökség elől elrejtett súlyos biztonsági problémákról információkhoz jusson az NHTSA. Ezek az adatok kritikusak a közbiztonság szempontjából, és elkötelezettek vagyunk amellett, hogy megjutalmazzuk azokat, akik információkat szolgáltatnak számunkra.

-mondta Dr. Steven Cliff, az NHTSA igazgatóhelyettese.

Bár az NHTSA-nak ez volt az első esete, az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyelete, valamint az Árutőzsde Felügyelet meglehetősen gyakran oszt ki hasonló nagyságrendű jutalmakat az informátorainak. Ezekről az esetekről bővebben ITT és ITT írtunk.

Ne hagyd ki!