13 éves kislány a börtön rácsán keresztül kér segítséget, miután az Instagram hanyagsága miatt rács mögé dugták
Fotó: Shutterstock

Egy 13 éves kislány pereli az Instagramot, nyomós oka van rá

Egy floridai anyuka beperelte az Instagramot és gyermeke iskoláját 13 éves kislánya nevében, akit állításuk szerint tévesen tartottak fogva egy fiatalkorúaknak kialakított börtönben.


Elképesztő hiba

A 13 éves Nia Whims összesen 14 napot töltött fogságban, miután azzal vádolták, hogy Instagram fiókján keresztül iskolája felrobbantásával, valamint a tanárok és a diákok megölésével fenyegetőzött.

A Pembroke Pines-i rendőrök végül kiderítették, hogy Whims ártatlan, és valójában egyik iskolatársa, a 12 éves M. S. (csak a monogramját hozták nyilvánosságra) küldte a fenyegető üzeneteket. Az igazi tettes Whims személyes adatait használva létrehozott egy e-mail fiókot, amellyel több Instagram fiókot is regisztrált a kislány nevében. Ezek után fenyegető üzeneteket küldött saját magának és az iskola diákjainak, hogy besározza Whims-t.

Vérlázító hanyagság

Nia édesanyja, Lezlie-Ann Davis az iskolát, az Instagramot és a cég anyavállalatát, a Meta Platformst is beperelte, illetve jelezte, a helyi rendőrség ellen is eljárást fog indítani. Véleménye szerint kislánya lecsukása elkerülhető lett volna, ugyanis az IP cím alapján pofonegyszerűen és szinte azonnal meg lehet állapítani, milyen eszközről érkeztek az üzenetek (valójában pont így derült fény az igazságra, de valamiért néhány perc helyett 14 napig tartott megoldani a „rejtélyt”).

Mint elmondta, az iskola, a rendőrök és az Instagram is elképesztően hanyagul végezte a munkáját, súlyosan megsértette kislánya állampolgári jogait és szándékosan komoly érzelmi károkat okozott.

Eleinte teljesen elveszettnek éreztem magam a helyzettel kapcsolatban. Nagyon félelmetes élmény volt

-nyilatkozta Nia Whims, akit bilincsben vittek el a rendőrök, mielőtt kiderült az igazság.

Édesanyja a periratban azt is kifejtette, hogy pár nappal az incidens előtt kivette a suliból lányát, mert iskolatársai zaklatása durván elfajult, amit többször is jeleztek az intézmények, érdemi lépés Nia védelmében azonban nem történt.

M. S.-t őrizetbe vették, a család 30 ezer dolláros kártérítést követel (plusz az ügyvédi díjakat).

A szigorú képmegosztó

A keresetben komoly vádakkal illették az Instagramot is, amely gyakorlatilag „egyetlen gombnyomással” tisztára moshatta volna a kislány nevét. Azért is érdekes a platform hanyagsága, mert híresen komolyan veszi az adatvédelmet és a kamu profilok kivizsgálását, törlését.

A napokban mi is beszámoltunk róla, milyen szigorú üzletpolitikát alkalmaz az Instagram. Jelen állás szerint, ha nem akarod, hogy letiltson az oldal, akkor:

  • Maximum egy óra alatt 10 embert, egy nap alatt pedig 150 embert követhetsz be.
  • Egy óra alatt legfeljebb 60 fiók követését, egy nap alatt pedig 150 fiók követését szüntetheted meg.
  • Ha a lájkok között átlagosan kevesebb, mint 2 másodperc, a profilok bekövetése között pedig kevesebb, mint 5 másodperc telik el. Ehhez hasonlatos a képek alatti bejegyzések gyakorisága.
  • A napi lájk limit 1000.
  • Amennyiben új fiókot hoztál létre, egy kicsit óvatosabbnak kell lenned a fiókműveletek során. Az Instagram ugyanis megpróbálja kiszűrni, hogy valós személy vagy bot áll a profil mögött. 4 hétig ne posztolj naponta 5-nél többször, és tarts köztük minimum 15-30 perces szüneteket. Ezt az időintervallumot tarts be akkor is, ha másfajta fiókműveletet hajtanál végre.

Ne hagyd ki!