Október negyedikén a Facebook, a Messenger, az Instagram és a WhatsApp csaknem hat órán keresztül elérhetetlen volt. Az Instagram tájékoztatása szerint a közeljövőben minden hasonló eseményről előre tájékoztatni fogja a felhasználókat.


Kellemes hétfő

A hatórás leállás miatt visszafordíthatatlan károk keletkeztek. Ráadásul nemcsak a közösségi média szolgáltatásai, hanem azok az appok is megbénultak, amelyekbe a felhasználók a Facebook-on keresztül jelentkezhetnek be. A „kis" malőr hatására Mark Zuckerberg részvényopciókban tárolt vagyona hétmilliárd dollárral, azaz nagyjából 2 150 milliárd forinttal csökkent. Voltak, akik jól jártak a leállással, ugyanis rengeteg felhasználó egész egyszerűen átpártolt más applikációkhoz. A végpont-végpont közötti titkosítással rendelkező Signal és Telegram chat alkalmazásokat például több millióan töltötték le az említett hat órában. A Sensor Tower adatelemző vállalat kutatásából kiderült, hogy a Telegram 55 helyet javítva az AppStore amerikai letöltési listájának élére került. A vállalat tájékoztatása szerint 70 millió fővel bővült a felhasználói bázisa. A Clubhouse és a Viber is kiugró eredményeket tapasztalt. Tovább rontotta a Facebook digitális univerzumának helyzetét, hogy egy héttel a leállás után ismét problémákba ütköztek a felhasználók. Az Instagram megelégelte a helyzetet, és lépett.

Rejtélyes algoritmus

Az Instagram a hivatalos honlapján bejelentette, hogy kínálatát egy új funkcióval bővíti, amelynek segítségével informálni fogja a felhasználókat, ha valamilyen szolgáltatásbeli korlátozás várható. Az újítás egyelőre csak az USA-ban lesz elérhető, de a következő hónapokban a világ többi részén is bevezetik, ha a tesztfázis sikerrel zárul. A felhasználók a „Tevékenység" menüpontban értesülhetnek az aktuális problémákról, leállásokról. A vállalat tervei között egy olyan fejlesztés is szerepel, amely figyelmeztetni fogja az embereket, ha letiltás fenyegeti a fiókjukat. Az egyelőre kérdéses, hogy a nagyszabású kimaradásokat hogyan tudja „megjósolni" az app.

Zuckerberg vagyona 118 milliárd dollár körül mozog jelenleg, néhány hete még 140 milliárd dollár volt. A mélyrepülés akkor indult el, amikor a Wall Street Journal belső dokumentumokkal alátámasztott tényfeltáró cikksorozatot közölt a Facebook-ról. Azóta nyilvánosság elé állt egy informátor is, ami tovább rontotta a helyzetet. Ekkor jött a hatórás leállás.

The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

A Mol nem hagyja annyiban a Hernádi Zsoltot elmarasztaló horvát ítéletet

A Mol-csoport csalódottságának adott hangot az ítélet kapcsán. Álláspontjuk szerint a legfelsőbb bíróság annak ellenére hagyta helyben a Zágráb megyei bíróság elsőfokú elmarasztaló ítéletét, hogy korábban mind a magyar hatóságok, mind pedig a horvát kormány által kezdeményezett nemzetközi választottbírósági eljárás azt állapította meg, hogy sem a Mol, sem annak tisztségviselői nem követtek el bűncselekményt.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Szálka a vásárlók szemében a faáruk drágulása, lépett a versenyhivatal

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) gyorsított ágazati vizsgálatot indított a fa építőanyagok hazai piacán is, hogy megfelelően feltárhassa a drasztikus építőipari drágulás mögött húzódó piaci folyamatokat. A vizsgálat a Nébih ellenőrzéseivel összehangolt helyszíni kutatásokkal indult, a GVH vizsgálói több piaci szereplőnél is megjelentek.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Horvátországban jogerőre emelkedett a Mol-vezér börtönbüntetése

A horvát legfelsőbb bíróság megerősítette a Zágráb megyei bíróság elsőfokú elmarasztaló ítéletét Ivo Sanader volt horvát kormányfő és Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója egyesített perében - közölte a Jutarnji List című horvát napilap. A nemzetközi választottbíróság szerint viszont Horvátország nem tudta bizonyítani, hogy a Mol (vagy Hernádi Zsolt) megvesztegette volna Sanadert.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!