Kína pénteken jelentette be, hogy minden kriptovalutával kapcsolatos ügyletet illegálisnak minősít, amely alól a külföldi börzék sem jelentenek kivételt. A nagyobb tőzsdék egy percig sem haboztak, már ki is tiltották a kínai felhasználókat.


Veszélyes a polgárokra

Tíz kínai kormányszerv, köztük a kínai központi bank és a banki, értékpapír- és devizaszabályozók álláspontja szerint a digitális valuták súlyosan veszélyeztetik a Kínai Népköztársaság polgárainak vagyonát, ezért szeptember 24-én minden kriptovaluta-tranzakciót illegálisnak minősített. A döntés nemcsak a belföldi kereskedelmet és az üzleti tevékenyéget érinti, hanem a külföldi weboldalak szolgáltatásait is. Így bárki, aki valamilyen kriptovaluta ügyletbe keveredik (magyarul egész egyszerűen befektet, vagy elad), bűncselekményt követ el, ami büntetőeljárást von maga után, legyen szó akár egyszerű polgárokról, akár vállalatokról, bankokról.

Az első fecskék

A kormányzati ügynökségek döntése nem maradt következmények nélkül:

  • a Binance bejelentette, hogy ezentúl nem fogadja a Kínából érkező regisztrációs kérelmeket
  • a világ egyik legnagyobb tőzsdéje, a Huobi Global szintén elutasít minden új, a kínai anyaországhoz köthető regisztrációt, illetve ígéretet tett arra, hogy az összes meglévő, illegálisnak minősített fiókot megszünteti idén év végéig
  • Huobi Global leányvállalatának, a Huobi Tech-nek a részvényárfolyama 22 százalékot csökkent
  • az OKG Technology Holdings fintech vállalat részvényárfolyama 19 százalékot zuhant
  • a Nasdaq-on listázott, kriptobányászatra specializálódott Canaan és Ebang International kínai vállalatok részvényei huszonegy és hét százalékkal csökkentek
  • a népszerű kriptovaluta pénztárca platform, a TokenPocket tájékoztatta a felhasználóit, hogy megszünteti szolgáltatásait a kommunista államban
  • a bitcoin árfolyama kilenc, az ethereumé tizenkettő, a cardanoé pedig nyolc százalékot gyengült, és az összes altcoin is zuhanni kezdett, bár az említett valuták már hellyel-közel stabilizálódtak

Váratlan? Aligha.

Bár elég nagy csapást jelent a vállalatoknak a kínai piac elvesztése, hiszen a kommunista állam (volt) az egyik legnagyobb kriptopiac, komolyabb ágazati veszteségek nem várhatók. Mégpedig azért nem, mert a piaci szereplőknek sok idejük volt felkészülni a tilalomra. A "Mennyei Birodalom" 2019-ben „szimbolikusan" betiltotta a valutákat, de a kereskedelem a külföldi tőzsdék segítségével tovább folyhatott. Idén májusban a vezetők figyelmeztették a helyi kereskedőket, hogy komoly nyomást fognak gyakorolni az egész piacra, aminek következtében mindenki védtelenül marad. Ennek az előszele júniusban már érződött, amikor Kína betiltotta a bányászatot, és felszólította a bankokat és a fizetési platformokat, hogy szüntessék meg az összes olyan szolgáltatásukat, amelyek kriptovalutákhoz köthetők. Ezek hatására a nagyobb cégek 2021 első felében rengeteg tőkét, hozzávetőlegesen 28,3 milliárd dollárt vittek ki külföldre. Azt egyelőre nehéz megmondani, mi lesz a helyi polgárok kripto-vagyonának a sorsa, ugyanis, szigorúan véve, az államvezetés a valuták birtoklását még nem tiltotta meg, csak a kereskedelmet, de ez valószínűleg hamarosan változni fog.

The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

A Mol nem hagyja annyiban a Hernádi Zsoltot elmarasztaló horvát ítéletet

A Mol-csoport csalódottságának adott hangot az ítélet kapcsán. Álláspontjuk szerint a legfelsőbb bíróság annak ellenére hagyta helyben a Zágráb megyei bíróság elsőfokú elmarasztaló ítéletét, hogy korábban mind a magyar hatóságok, mind pedig a horvát kormány által kezdeményezett nemzetközi választottbírósági eljárás azt állapította meg, hogy sem a Mol, sem annak tisztségviselői nem követtek el bűncselekményt.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Szálka a vásárlók szemében a faáruk drágulása, lépett a versenyhivatal

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) gyorsított ágazati vizsgálatot indított a fa építőanyagok hazai piacán is, hogy megfelelően feltárhassa a drasztikus építőipari drágulás mögött húzódó piaci folyamatokat. A vizsgálat a Nébih ellenőrzéseivel összehangolt helyszíni kutatásokkal indult, a GVH vizsgálói több piaci szereplőnél is megjelentek.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Horvátországban jogerőre emelkedett a Mol-vezér börtönbüntetése

A horvát legfelsőbb bíróság megerősítette a Zágráb megyei bíróság elsőfokú elmarasztaló ítéletét Ivo Sanader volt horvát kormányfő és Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója egyesített perében - közölte a Jutarnji List című horvát napilap. A nemzetközi választottbíróság szerint viszont Horvátország nem tudta bizonyítani, hogy a Mol (vagy Hernádi Zsolt) megvesztegette volna Sanadert.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!