Egy ápolónő épp koronavírus elleni vakcinát ad be egy sárga felsős, maszkos hölgynek
Fotó: Shutterstock

Százmilliókat kerestek az oltási igazolványokkal seftelő nővérek

A Suffolk megyei kerületi ügyész utasítására a napokban letartóztattak két New York-i ápolónőt. A vádak szerint oltási igazolványokat hamisítottak, ami állítólag több mint 1,5 millió dollár bevételt eredményezett számukra-írja a New York Times.


Piaci rés?

A bírósági dokumentumok szerint a 49 éves Julie DeVuono és a 44 éves Marissa Urraro tavaly novemberben indította el az „illegális szolgáltatást”. A két nő megrendelésre hamis oltási dokumentumokat készített, a valótlan információkat a New York-i Állami Immunizációs Információs Rendszer adatbázisába is feltöltötték.

A folyamatot nagyjából úgy képzeljük el, hogy a „vásárlók” bejelentkeztek oltásra, az ápolók mindent hivatalosan lepapíroztak, csak épp a vakcinákat nem adták be a pácienseknek. A felnőtteknek 220 dollárért (70 400 foritn), a gyerekeknek 85 dollárért (27 200 forint) árulták a hamis dokumentumokat.

Rövid, de jövedelmező pályafutás

A vádlottakat a közelmúltban érték tetten, szűk három hónap alatt több mint 1,5 millió dollárt, azaz nagyjából 480 millió forintot kerestek.

A házkutatáskor 900 ezer dollárnyi készpénzt foglaltak le, illetve a teljes bevételt dokumentáló főkönyvet is megtalálták.

DeVuono az Amityville-i Wild Child Pediatric Healthcare gyermekápolási orvosi csoport vezetőjeként dolgozott. Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy férje, Derin DeVuono a New York-i Rendőrség tisztje, ellene belső vizsgálat indult.

A két nőt hamisítás, illetve hamis okiratok árusításának vádjával tartóztatták le. Egyelőre nem lehet tudni, mekkora büntetésre számíthatnak. A New York Times megjegyzi, hasonló ügyeket tárgyalnak Dél-Karolinában és Michiganben is, ahol szintén ápolók nyújtottak segítséget olyan embereknek, akik oltás nélkül akartak védettségi igazolványhoz jutni.

Ne hagyd ki!