A Facebook alkalmazás kezdőoldala egy okostelefon képernyőjén, mellette social media felirat betűkből kirakva
Fotó: Unsplash

Figyelmetlenség miatt hatmilliárdos büntetést kapott a Meta

A Facebook anyavállalatának európai szabályozója, az ír adatvédelmi hatóság (DPC) 17 millió eurós, átszámítva nagyjából 6,3 milliárd forintos büntetést szabott ki a közösségi óriásra. A változatosság kedvéért most nem az adatvédelmi praktikái miatt került bajba a vállalat-írja a Reuters.


A közel 20 millió eurós büntetés egy 2018-ban indított vizsgálatot zár le. A bő négy éve még Facebookként üzemelő vállalatot 12 „adatvédelmi incidens” miatt jelentették fel a szabályozónál.

Az ország adatvédelmi biztosa azt mondta, megállapították, hogy

a Meta Platforms nem vezetett be megfelelő technikai és szervezeti intézkedéseket, amelyek lehetővé tették volna számára, hogy naprakészen demonstrálja azokat az intézkedéseket, amelyeket az uniós felhasználók adatainak védelme érdekében alkalmazott a gyakorlatban.

A kissé nyakatekert megfogalmazás azt jelenti, hogy a Meta az európai szabályoknak megfelelően kezeli és védi az uniós felhasználók adatait, a nyilvántartási gyakorlata azonban nem felel meg az előírásoknak, amelyeket a vizsgálat kezdete óta már frissített a DPC.

A Meta annyit reagált a büntetésre, hogy „gondosan mérlegelik a döntés”, és továbbra is arra törekednek, hogy tovább fejlesszék folyamataikat.

A legfőbb szabályzó

A Meta és számos más nagy amerikai technológiai cég európai „főhadiszállása” Írországban található, ez az oka annak, hogy az ír hatóság szabályozza a vállalatot.

A DPC tavaly rekordnak számító, 225 millió eurós büntetést szabott ki a Meta tulajdonában lévő WhatsApp csevegőalkalmazásra az adatvédelmi szabályok megsértése miatt. A büntetés egy szintén 2018-ban indult vizsgálathoz kapcsolódik, amely azt volt hivatott megállapítani, hogy a WhatsApp kellően átláthatóan kezeli-e a felhasználói adatokat. A felmerülő problémák rendkívül technikai jellegűek voltak. A felügyelők egyebek között azt elemezték, hogy a cég megfelelően tájékoztatta-e a felhasználókat az adataik kezeléséről, illetve, hogy mennyire voltak világosak az adatvédelmi irányelvei. Az utóbbiakat egyébként a cég az elmúlt években többször is módosította. A bizottság döntése azt jelzi, hogy a cég nem tett eleget a GDPR előírásoknak. Indokolásában arra is kitért a testület, hogy a WhatsApp nem részletezte kellően az egyes adatkezelési tevékenységek jogalapját sem.

Az ügy részleteiről, illetve a hatalmas büntetés hatásairól EBBEN A CIKKÜNKBEN bővebben is írtunk.

Ne hagyd ki!