A Netlix egyik épülete Hollywoodban, éppen megy le a nap
Fotó: Unsplash

Börtön és bírság fenyegeti a túl mohó ex-Netflixeseket

Három egykori Netflix alkalmazott és két haverjuk négy év alatt összesen 3,1 millió dollárral gazdagodott a cég részvényeinek köszönhetően. Az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyelete eljárást indított ellenük, ugyanis kiderült, hogy sikereiket a cég bizalmas információinak kiszivárogtatása alapozta meg.


Százmilliós információk

Mi történik egy vállalat részvényárfolyamával, amikor pozitív eredményekről számol be az aktuális negyedéves pénzügyi jelentésében? Úgy bizony, -ha nem is a Holdig, de – kilő. Pontosan ez a helyzet a Netflix-szel is, és ezzel a dolgozók is tisztában vannak. Az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyelete öt ember ellen indított bírósági eljárást, akik összesen 3,1 millió dollárt (cirka 930 millió forint) kaszáltak a tőzsdén a Netflix bizalmas információinak kiszivárogtatásának köszönhetően. A vádlottak börtön- és pénzbüntetésre is számíthatnak.

Családban marad

A vádirat szerint a 49 éves Sung Mo "Jay" Jun szoftvermérnökként dolgozott a Netflix-nél 2013. és 2017. között. A SEC vizsgálata rámutatott, hogy Jun a testvérének, Joon Mo Jun-nak és egy közeli barátjának, Junwoo Chon-nak bizalmas információkat szivárogtatott ki a vállalat előfizetői bázisának növekedéséről közvetlenül a negyedéves jelentés(ek) előtt. A vádlottak az információkra alapozva kereskedtek a tőzsdén a cég részvényeivel, amelynek során 2016. és 2017 között 736 ezer dollárt kaszáltak.

A 33 éves Ayden Lee 2016-ban érkezett a céghez. Lee mentoraként tekintett Jun-ra, aki 2017-es távozása után az új kollégától szerezte meg a jól bevált bizalmas adatokat. Lee egészen 2019-ig szivárogtatta az információkat, a három jó barát így további 2,36 millió dollárral gyarapította a vagyonát.

Az ötödik vádlott egy harmadik egykori Netflix dolgozó, Jae Hyeon Bae, aki a SEC szerint szintén bizalmas információkkal látta el a nyerészkedőket. Bae ellen nem indult büntetőeljárás, de a SEC őt is belevette a vádiratába. Már egyikőjük sem dolgozik a cégnél.

Feltűnő sikerszéria

A SEC tájékoztatása szerint a speciális adatelemző eszközeinek köszönhetően fedezte fel a tiltott ügyletet, a három fővádlott tőzsdei tevékenysége ugyanis valószínűtlenül sikeres mintázatot mutatott. Az ügynökség továbbá közölte, hogy a vádlottak titkosított üzenetküldő szolgáltatásokat használtak, hogy ne derüljön ki a turpisság. Bűnösségét egyikőjük sem tagadta.

A Netflix társalapítója, Reed Hastings a 2020-ban kiadott könyvében kifejtette, hogy a cég sajátos üzletpolitikát követ, amelyet rengeteg piaci szereplő bírál. A cég ugyanis minden negyedéves jelentése előtt a top 700 menedzserével megosztja az összes bizalmas információt. Ez teljesen legális, de az adatok továbbadása már nem az.

Ne hagyd ki!