Nő, kezében egy főnök feliratú bögrével
Fotó: Unsplash

Itt a női kvóta! Több nő kerül a vállalkozások vezetésébe!

Az Európai Parlament szeretné elérni, hogy több nő kaphasson helyet a nagyvállalatok vezetésében. Az erről szóló irányelv célkitűzéseit 2026.06.30-ig kell megvalósítani.


​Legyen több női vezető

Európában alulreprezentáltak a nők a gazdasági társaságok döntéshozatali testületeiben és ha felsővezetőként tevékenykednek is, jellemzően a HR és a kommunikáció területén dolgoznak. Ezen kíván változtatni az Európai Parlament (EP) tavaly novemberi irányelve, amely kimondja: 2026. június 30-ig a tőzsdén jegyzett, 250 főnél több munkavállalót foglalkoztató és évi 50 millió eurónál nagyobb árbevételt elérő nagyvállalatainál a nem ügyvezető igazgatói, de vezető álláshelynek tekinthető munkakörök 40, vagy pedig az összes igazgatói posztnak a 33 százalékát nőknek kell betölteniük – hívja fel a figyelmet dr. Kricskovics-Béli Boglárka, a KPMG Legal Tóásó Ügyvédi Iroda ügyvédje.

​Átlátható kiválasztás

dr. Kricskovics-B\u00e9li Bogl\u00e1rka, a KPMG Legal T\u00f3\u00e1s\u00f3 \u00dcgyv\u00e9di Iroda \u00fcgyv\u00e9dje

dr. Kricskovics-Béli Boglárka, a KPMG Legal Tóásó Ügyvédi Iroda ügyvédje

Fotó: Haszon Magazin

Az irányelv szerint a jelöltek rátermettségét világos, semlegesen megfogalmazott, egyértelmű és előre meghatározott kritériumok alapján kell megítélni, amelyeket megkülönböztetés nélkül kell alkalmazni. Az alulreprezentált nemhez tartozók csak akkor élveznek elsőbbséget a folyamatban, ha az alkalmasnak bizonyuló jelöltek teljesen azonos minősítéssel rendelkeznek - mondja dr. Kricskovics-Béli Boglárka. Az érintett vállalkozásoknak a hatóságok felé évente egyszer be kell számolniuk arról, hogyan alakul vezető testületeikben a nemek aránya, valamint, hogy milyen intézkedéseket hoztak az irányelv célkitűzéseinek megvalósítása érdekében. Ha nem sikerül teljesíteniük az előírt feltételeket, nyilatkozniuk kell arról, hogyan szeretnék változtatni. Azon társaságok, akik nem nyíltan és átláthatóan folytatják le a kinevezési eljárásokat, „hatékony, arányos és elrettentő erejű” büntetésre számíthatnak az irányelv szerint.

​Elindult a felkészülés időszaka

Az irányelv átültetéséhez a magyar jogszabályok módosítása szükséges 2024. decemberéig. Ez azonban nem képezi gátját annak, hogy a nagyvállalatok, vagy akár már a kisebb piaci szereplők is elkezdjék áttekinteni folyamataikat, és akár önként vállalják az irányelv célkitűzéseinek való megfelelést.


Ne hagyd ki!