Fordulat: csak a főváros világörökségi területén lehet megvenni a bérlakásokat?
Fotó:123RF

Fordulat: csak a főváros világörökségi területén lehet megvenni a bérlakásokat?

Csak Budapest világörökségi részére vonatkozik majd a lakástörvény tervezett módosítása, ezt a tájékoztatást kapták a kormánypárti képviselők Kocsis Máté frakcióvezetőtől az Atv.hu fideszes forrásai szerint. A javaslat általános vitája szerdán kezdődik a parlamentben.


Minden módosítási javaslatot megfontolunk, és megpróbáljuk meggyőzni azokat, akiknek fenntartásaik vannak

– mondta korábban Böröcz László, a módosítást jegyző fideszes képviselő a fordulatról szóló híreket megszellőztető ATV Híradó megkeresésére.

Ez volt az eredeti terv

A lakástörvényhez benyújtott módosító javaslat szerint a bérlőknek az ingatlan forgalmi értékének 30 százalékát kell kifizetniük. Ha a vételárat egy összegben leteszik, még jobban járhatnak, és kérhetnek részletfizetést is.

A javaslat szerint azok a bérlők vehetnék meg a lakásokat, akiknek 2020. december 31-én már fennállt a bérleti jogviszonyuk. A vételi jog a bérlőt, a bérlőtársakat egyenlő arányban, a társbérlőt az általa kizárólagosan használt lakóterület arányában, illetve ezeknek a személyeknek az egyenes ági rokonát, valamint örökbe fogadott gyermekét illeti meg.

Mennyiért?

Az ingatlanok forgalmi értékét az önkormányzatoknak kell a vételi joggal rendelkezővel közölni hat hónapon belül, amennyiben ezt nem teszi meg, akkor az állam fogja megállapítani az összeget.

A vételárat a forgalmi érték 30 százalékában állapítja meg a javaslat. Minden bérleti jogviszonyban töltött év után további 1 százalékkal csökken az ár, amely a végső számolásnál nem lehet kevesebb a megállapított érték 15 százalékánál. Ha a vételárat egy összegben fizetik ki, akkor annak mértéke a megállapított összeg 70 százaléka. Abban az esetben, ha a bérlő a vételár 10 százalékát egyben leteszi a kérelem benyújtásától számított 8 napon belül, a fennálló tartozást legfeljebb 25 éven át részletekben is kiegyenlítheti.

Kizáró okok, viták

A javaslat szerint azok a bérlők addig nem élhetnek a vásárlási jogukkal, amíg adó- vagy adók módjára behajtandó köztartozása, a társadalombiztosítási alap javára teljesítendő tartozása, vagy a tulajdonos állam vagy önkormányzat felé bármilyen jogcímen lejárt és ki nem egyenlített tartozása van.

Az indoklás szerint a javaslat célja az, hogy a magyar állampolgárok, családok minél szélesebb körben szerezhessenek lakástulajdont. Az ötlet nem új, hasonló modellben értékesítették az önkormányzati bérlakásokat a rendszerváltáskor. A mostani módosítás éles vitákat váltott ki, az ellenzékiek mellett fideszes városvezetők is erőteljesen bírálták, elhibázott lépésnek nevezték.

A fordulat

Ha az ATV értesülési helytállóak, a módosítás csak a főváros világörökségi területein teszi lehetővé, hogy a bérlők kedvezményes áron megvehessék az önkormányzati bérlakásokat. Vagyis a kormány az egyeztetések után jelentősen szűkítené az értékesítésre szánt lakóingatlanok körét. A parlamenti vita eredményét megvárjuk, tudósítunk róla.


Ne hagyd ki!