Vár a vár. Áder az Alkotmánybírósághoz fordult a lakástörvény miatt

A köztársasági elnök nem írta alá azt a törvénymódosítást, amely lehetővé tenné, hogy a világörökségi területen élők kedvezményes áron megvehessék állami, önkormányzati bérlakásukat.


A Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) weboldalán megjelent közlemény szerint Áder János azt kéri a taláros testülettől, vizsgálja meg, hogy a törvénymódosítás összhangban áll-e az ország alaptörvényével.

A köztársasági elnök az Alkotmánybíróságnak címzett indítványában azt írta:

Álláspontja szerint a világörökségi területen és a védőövezetében lévő állami és önkormányzati tulajdonú, a kulturális örökség részét képező műemléki ingatlanok teljes körének vételi joggal történő megterhelése, és ezáltal feltétel nélküli magántulajdonba adása a világörökségi és a műemléki speciális védelmi igényre tekintettel, valamit a visszalépés tilalmából következő biztosítékok és garanciák, továbbá az egyedi mérlegelés hiánya miatt nem felel meg az alaptörvény egyes rendelkezéseinek, ezért alaptörvény-ellenes.

Az előzmények

A törvényt június közepén fogadta el az országgyűlés. Az eredeti javaslatot Böröcz László, a Fidesz frakcióvezető-helyettese nyújtotta be. Az első változatban még az szerepelt, hogy minden állami, önkormányzati lakást megvehetnek a bérlők. Az eredeti előterjesztés éles vitákat váltott ki, a kormánypártok képviselői, városvezetői közül is többen bírálták. A több módosítás után elfogadott végső változatban a lehetőséget leszűkítették a világörökségi területen található lakásokra. Ezt is bírálták azok a bérlők, akik abban bíztak, hogy kedvezményesen megvehetik a bérlakásukat, de másutt élnek. Áder János döntése azt jelenti, hogy meg kell várni az Alkotmánybíróság döntését az ügyben, addig biztosan nem lép életbe a módosítás.


The Conversation

Ne hagyd ki!