A köztársasági elnök nem írta alá azt a törvénymódosítást, amely lehetővé tenné, hogy a világörökségi területen élők kedvezményes áron megvehessék állami, önkormányzati bérlakásukat.


A Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) weboldalán megjelent közlemény szerint Áder János azt kéri a taláros testülettől, vizsgálja meg, hogy a törvénymódosítás összhangban áll-e az ország alaptörvényével.

A köztársasági elnök az Alkotmánybíróságnak címzett indítványában azt írta:

Álláspontja szerint a világörökségi területen és a védőövezetében lévő állami és önkormányzati tulajdonú, a kulturális örökség részét képező műemléki ingatlanok teljes körének vételi joggal történő megterhelése, és ezáltal feltétel nélküli magántulajdonba adása a világörökségi és a műemléki speciális védelmi igényre tekintettel, valamit a visszalépés tilalmából következő biztosítékok és garanciák, továbbá az egyedi mérlegelés hiánya miatt nem felel meg az alaptörvény egyes rendelkezéseinek, ezért alaptörvény-ellenes.

Az előzmények

A törvényt június közepén fogadta el az országgyűlés. Az eredeti javaslatot Böröcz László, a Fidesz frakcióvezető-helyettese nyújtotta be. Az első változatban még az szerepelt, hogy minden állami, önkormányzati lakást megvehetnek a bérlők. Az eredeti előterjesztés éles vitákat váltott ki, a kormánypártok képviselői, városvezetői közül is többen bírálták. A több módosítás után elfogadott végső változatban a lehetőséget leszűkítették a világörökségi területen található lakásokra. Ezt is bírálták azok a bérlők, akik abban bíztak, hogy kedvezményesen megvehetik a bérlakásukat, de másutt élnek. Áder János döntése azt jelenti, hogy meg kell várni az Alkotmánybíróság döntését az ügyben, addig biztosan nem lép életbe a módosítás.


The Conversation

Friss

Fotó:123RF

A prémiumkategóriás elektromos autózás már nem utópia

Az elektromos autózás forradalmát jelzi, hogy egyre több prémium autógyártó jelenik meg különböző méretű modellekkel a piacon. Gyorsan növekvő szegmensről beszélhetünk, amelynek úttörője az amerikai Tesla volt. Összegyűjtöttük azokat a már kapható e- autó modelleket, amelyek joggal szerepelhetnek a prémium kategóriában.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: pixabay.com

Szép pénzt remél műkincsei digitalizálásától a világhírű  múzeum

Az Ermitázs műkincsei augusztus végén nem helyettesíthető tokenek (NFT) formájában kerülnek értékesítésre a Binance piacterén.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

A Facebook, ahogyan eddig ismertük, pár év múlva megszűnhet létezni

Mark Zuckerberg igen tartalmas interjút adott a The Verge-nek, amelyből iderült, mit tervez a Facebookkal. Elöljáróban csak annyit mondunk: metaverzum.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!