Külföldi cégek is beszállhatnak a magyar sportfogadási bizniszbe
Fotó: Shutterstock

Megnyitja a kormány a hazai sportfogadási piacot

A Miniszterelnökség és az Igazságügyi Minisztérium törvénytervezete 2023. január 1-jétől az európai szerencsejáték-szervezőknek is megengedné, hogy online sportfogadási lehetőséget kínáljanak Magyarországon – írja a Hvg360.


Az Unió....

2013-ban a kormány monopóliumot állapított meg a távszerencsejátékra, ami ettől kezdve az állami Szerencsejáték Zrt. által üzemeltetett TippmixPro oldal kiváltsága volt. A külföldi sportfogadó cégek, mint például az Unibet és a Sporting Odds bíróságon támadták meg a magyar szabályokat, az Európai Unió Bírósága pedig már öt évvel ezelőtt is nekik adott igazat. A versenykorlátozás ellentétben áll az uniós elvekkel, amelyek alapszabadságnak tekintik a szolgáltatások, így például az online szerencsejátékok nyújtását is.

A kormány az Európai Unióhoz már be is nyújtotta a törvénytervezetet, amely formailag megfelelhet az uniós elvárásoknak.

Vannak elvárások

A jogszabály feltételként szabja a pályázóknak:

  • a legalább egymilliárd forintos alaptőkét
  • a legalább ötéves szerencsejáték-szervezői gyakorlatot
  • a tulajdonosi kör legalább tíz éves feddhetetlenségét

A tervezet az Európai Gazdasági Térség tagállamaira szabja a jogszabály hatályát, így a Nagy-Britanniában bejegyzett cégek kiesnének a versenyből, ha a magyar parlament a mostani formájában fogadná el a javaslatot.

A kormány nemrég a szerencsejátékok ellenőrzését is a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságára (SZTFH) bízta, amelynek elnöke Biró Marcell, a Miniszterelnöki Kormányiroda korábbi államtitkára.


Ne hagyd ki!