Könnyen meglehet, hogy a munkaerőhiánnyal küszködő vendéglősök közül nem mindenki vette észre azt a szeptemberben hatályba lépett rendeletet, amely szakképzettséghez köti a meleg és hideg ételek és italok, valamint a cukrászati termékek, sütemények, fagylalt készítését. Az ügyben vannak nyitott kérdések, mindenesetre két szakmai szervezet így értékeli az új szabályt.


A Magyar Vendéglátók Ipartestülete így értékelt

A Telex szúrta ki a rendeletet, amelyről a Magyar Vendéglátók Ipartestülete még augusztusban adta ki az alábbi tájékoztatást, ebből idézünk:

A rendelethez mellékelt táblázat alapján a meleg és hideg ételek, cukrászati készítmények, sütemények, fagylalt, italok kiszolgálásában a szakirányú végzettség kizárólag a tevékenységért felelős személy esetén előírás, (egyéni vállalkozó esetén önmaga, társas vállalkozás esetén egy főállású munkavállaló), míg a meleg és hideg ételek és italok készítése, valamint a cukrászati készítmények, sütemények, fagylalt készítése tevékenységek esetében a szakirányú végzettség minden munkavállaló esetében kötelező.

  Az NVGSZ Nemzetközi Vendéglátóipari és Gasztronómiai Szaktestület reagálása

A szervezet a Facebookon az alábbi tájékoztatót tette közzé szeptember 30-án

Tisztelt Szaktársak!

Eddig elég volt, hogy minden konyhai, cukrászati műszakban legalább egy szakképzett személy legyen jelen, most a 34/2021 (VII.26.) ITM rendelet 2021. szeptember 1-i hatályba lépésével ez nem lehetséges. A hideg-meleg étel és italok, cukrászati termékek készítése mostantól kizárólag szakképesítéssel rendelkező személy végezheti.

Már nem elegendő, ha a konyhán-cukrászüzemben egyetlen vezető szakács-cukrász rendelkezik szakképzettséggel és felügyeli a többiek munkáját, hanem minden kolléga számára szükséges a végzettség, aki az ételeket, italokat, cukrászati termékeket előállítja.

A kiszolgáláshoz nem kell szakképzettség, de felügyelet igen!

A meleg-hideg étel és ital kiszolgálása továbbra is végezhető szakképesítés nélkül, szakképzett személy felügyeletével.

A büfé termékeket készítő és forgalmazó vállalkozásoknak (pl. iskolai büfé) ez idáig nem kellett végzettség a tevékenység végzéséhez, viszont ez a mostantól hatályos rendeletben már nem szerepel, vagyis a 66. pont vonatkozik rájuk.

Itt olvashatod el  teljes bejegyzést

  Mi jön most?

A Telex a rendelettel kapcsolatban megkereste az ügyben illetékes minisztériumot (az Innovációs és Technológiai Minisztériumot), de egyelőre nem kapott választ. A lapnak névtelenül nyilatkozott az egyik vendéglátós szervezet vezetője, aki szintén megpróbál tájékozódni, értelmezni az új szabályt, amiről markáns véleménye van:

Mi is értelmezzük, nem akarjuk elhinni, hogy ilyen létezhet

– mondta, hozzátéve, hogy hogy irreálisnak tartják az új szabályt, és próbálnak tájékozódni a különböző hatósági osztályoktól, hogy ez pontosan mi lehet, mert finoman szólva „nem teljesíthető", nem életszerű a jogalkotói elvárás. A téma sokakat érint, ezért mi is visszatérünk rá, ha lesznek újabb fejlemények az ügyben.


The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

A Mol nem hagyja annyiban a Hernádi Zsoltot elmarasztaló horvát ítéletet

A Mol-csoport csalódottságának adott hangot az ítélet kapcsán. Álláspontjuk szerint a legfelsőbb bíróság annak ellenére hagyta helyben a Zágráb megyei bíróság elsőfokú elmarasztaló ítéletét, hogy korábban mind a magyar hatóságok, mind pedig a horvát kormány által kezdeményezett nemzetközi választottbírósági eljárás azt állapította meg, hogy sem a Mol, sem annak tisztségviselői nem követtek el bűncselekményt.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Szálka a vásárlók szemében a faáruk drágulása, lépett a versenyhivatal

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) gyorsított ágazati vizsgálatot indított a fa építőanyagok hazai piacán is, hogy megfelelően feltárhassa a drasztikus építőipari drágulás mögött húzódó piaci folyamatokat. A vizsgálat a Nébih ellenőrzéseivel összehangolt helyszíni kutatásokkal indult, a GVH vizsgálói több piaci szereplőnél is megjelentek.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Horvátországban jogerőre emelkedett a Mol-vezér börtönbüntetése

A horvát legfelsőbb bíróság megerősítette a Zágráb megyei bíróság elsőfokú elmarasztaló ítéletét Ivo Sanader volt horvát kormányfő és Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója egyesített perében - közölte a Jutarnji List című horvát napilap. A nemzetközi választottbíróság szerint viszont Horvátország nem tudta bizonyítani, hogy a Mol (vagy Hernádi Zsolt) megvesztegette volna Sanadert.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!