Szakképzett szakács főz egy vendéglő konyhájában
Fotó: Shutterstock

Tényleg csak szakképzett cukrász és szakács dolgozhat a vendéglőkben?

Könnyen meglehet, hogy a munkaerőhiánnyal küszködő vendéglősök közül nem mindenki vette észre azt a szeptemberben hatályba lépett rendeletet, amely szakképzettséghez köti a meleg és hideg ételek és italok, valamint a cukrászati termékek, sütemények, fagylalt készítését. Az ügyben vannak nyitott kérdések, mindenesetre két szakmai szervezet így értékeli az új szabályt.


A Magyar Vendéglátók Ipartestülete így értékelt

A Telex szúrta ki a rendeletet, amelyről a Magyar Vendéglátók Ipartestülete még augusztusban adta ki az alábbi tájékoztatást, ebből idézünk:

A rendelethez mellékelt táblázat alapján a meleg és hideg ételek, cukrászati készítmények, sütemények, fagylalt, italok kiszolgálásában a szakirányú végzettség kizárólag a tevékenységért felelős személy esetén előírás, (egyéni vállalkozó esetén önmaga, társas vállalkozás esetén egy főállású munkavállaló), míg a meleg és hideg ételek és italok készítése, valamint a cukrászati készítmények, sütemények, fagylalt készítése tevékenységek esetében a szakirányú végzettség minden munkavállaló esetében kötelező.

  Az NVGSZ Nemzetközi Vendéglátóipari és Gasztronómiai Szaktestület reagálása

A szervezet a Facebookon az alábbi tájékoztatót tette közzé szeptember 30-án

Tisztelt Szaktársak!

Eddig elég volt, hogy minden konyhai, cukrászati műszakban legalább egy szakképzett személy legyen jelen, most a 34/2021 (VII.26.) ITM rendelet 2021. szeptember 1-i hatályba lépésével ez nem lehetséges. A hideg-meleg étel és italok, cukrászati termékek készítése mostantól kizárólag szakképesítéssel rendelkező személy végezheti.

Már nem elegendő, ha a konyhán-cukrászüzemben egyetlen vezető szakács-cukrász rendelkezik szakképzettséggel és felügyeli a többiek munkáját, hanem minden kolléga számára szükséges a végzettség, aki az ételeket, italokat, cukrászati termékeket előállítja.

A kiszolgáláshoz nem kell szakképzettség, de felügyelet igen!

A meleg-hideg étel és ital kiszolgálása továbbra is végezhető szakképesítés nélkül, szakképzett személy felügyeletével.

A büfé termékeket készítő és forgalmazó vállalkozásoknak (pl. iskolai büfé) ez idáig nem kellett végzettség a tevékenység végzéséhez, viszont ez a mostantól hatályos rendeletben már nem szerepel, vagyis a 66. pont vonatkozik rájuk.

Itt olvashatod el  teljes bejegyzést

  Mi jön most?

A Telex a rendelettel kapcsolatban megkereste az ügyben illetékes minisztériumot (az Innovációs és Technológiai Minisztériumot), de egyelőre nem kapott választ. A lapnak névtelenül nyilatkozott az egyik vendéglátós szervezet vezetője, aki szintén megpróbál tájékozódni, értelmezni az új szabályt, amiről markáns véleménye van:

Mi is értelmezzük, nem akarjuk elhinni, hogy ilyen létezhet

– mondta, hozzátéve, hogy hogy irreálisnak tartják az új szabályt, és próbálnak tájékozódni a különböző hatósági osztályoktól, hogy ez pontosan mi lehet, mert finoman szólva „nem teljesíthető", nem életszerű a jogalkotói elvárás. A téma sokakat érint, ezért mi is visszatérünk rá, ha lesznek újabb fejlemények az ügyben.


Ne hagyd ki!