Az Egyesült Királyság műsorszórási, távközlési és postai iparának szabályozó és versenyhatósága (Ofcom) szigorú intézkedéseket vezetett be, amelyek a TikTok-hoz és a Snapchat-hez hasonló videómegosztó applikációk működését korlátozzák. Az Ofcom súlyos kihágás esetén ki is tilthatja a vállalatokat a szigetországból.


Szigorú szabályok

Az Ofcom új előírásai nagyjából 18 videómegosztó alkalmazást érintenek, amelyeknek ezentúl biztosítaniuk kell, hogy a terrorizmussal, a gyermekek szexuális bántalmazásával és a rasszizmussal kapcsolatos tartalmak ne jelenjenek meg a platformjaikon. A hatóság elemzése szerint a felhasználók harmada találkozott már gyűlöletkeltő, felkavaró és sértő bejegyzésekkel a szóban forgó cégek felületein. Ne feledjük, több milliárdan használják ezeket az appokat, így rengeteg ember védelmét szolgálja az Ofcom intézkedése. Egyebek között a TikTok, a Sanpchat, a Twitch és a Vimeo is érintett.

Az Ofcom súlyos büntetéseket szabhat ki az új, kötelező irányelveket megszegő vállalatokra, a legsúlyosabb esetekben pedig fel is függesztheti a vállalat működését az Egyesült Királyságban.

Az új szabályok értelmében a vállalatoknak:

  • egyértelmű szabályokat kell lefektetniük és hatékonyan érvényesíteniük a tartalomfeltöltéssel kapcsolatban
  • egyszerűbbé kell tenniük a szabálysértő tartalmak jelentését és a panasztételt
  • szigorú életkor ellenőrzési folyamatokkal korlátozniuk kell a felnőtt weboldalakhoz, tartalmakhoz való hozzáférést

Romló tendencia

Az Ofcom szigorú, speciális jogi kritériumokkal határozta meg, mely vállalatok minősülnek videómegosztó platformnak, ahogyan azt is, hogy az Egyesült Királyság joghatósága alá tartoznak-e.

A YouTube-ot például valószínűleg az ír versenyfelügyelet fogja szabályozni, de az online biztonságról szóló törvényjavaslat (Online Safety Bill), amely sokkal átfogóbban foglalkozik a nagy technológiai vállalatok tartalmaival, a kaliforniai videómegosztóra is érvényes lesz, amint törvénybe iktatják. Az Ofcom célja az, hogy az appokkal együttműködve csökkentse a gyermekek szexuális bántalmazásával kapcsolatos tartalmak feltöltésének kockázatát. A szexuális bántalmazással kapcsolatos, kifejezetten a gyerekeket érintő posztok elérhetőségének minimalizálásra törekvő Internet Watch Foundation jótékonysági szervezet felmérése szerint 2020-ban 77 százalékkal gyarapodtak a nemi erőszakhoz, zaklatáshoz köthető tartalmak.

Józan korlátozás

Az Ofcom nem fogja egyesével megvizsgálni a videókat, és azzal is tisztában van, hogy a platformok méretéből kifolyólag lehetetlentökéletesen biztonságot környezetet teremteni. „Szigorú, de igazságos" megközelítést ígért.

Az online videók manapság hatalmas szerepet játszanak az életünkben, különösen a gyerekekében. De sokan gyűlölettel teli, erőszakos tartalmakat terjesztenek. Azoknak a platformoknak, ahol ezeket a videókat megosztják, ezentúl törvényi kötelességük lesz, hogy lépéseket tegyenek a felhasználóik védelme érdekében.

-mondta Dame Melanie Dawes, az Ofcom vezérigazgatója.

The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

A Mol nem hagyja annyiban a Hernádi Zsoltot elmarasztaló horvát ítéletet

A Mol-csoport csalódottságának adott hangot az ítélet kapcsán. Álláspontjuk szerint a legfelsőbb bíróság annak ellenére hagyta helyben a Zágráb megyei bíróság elsőfokú elmarasztaló ítéletét, hogy korábban mind a magyar hatóságok, mind pedig a horvát kormány által kezdeményezett nemzetközi választottbírósági eljárás azt állapította meg, hogy sem a Mol, sem annak tisztségviselői nem követtek el bűncselekményt.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Szálka a vásárlók szemében a faáruk drágulása, lépett a versenyhivatal

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) gyorsított ágazati vizsgálatot indított a fa építőanyagok hazai piacán is, hogy megfelelően feltárhassa a drasztikus építőipari drágulás mögött húzódó piaci folyamatokat. A vizsgálat a Nébih ellenőrzéseivel összehangolt helyszíni kutatásokkal indult, a GVH vizsgálói több piaci szereplőnél is megjelentek.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Horvátországban jogerőre emelkedett a Mol-vezér börtönbüntetése

A horvát legfelsőbb bíróság megerősítette a Zágráb megyei bíróság elsőfokú elmarasztaló ítéletét Ivo Sanader volt horvát kormányfő és Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója egyesített perében - közölte a Jutarnji List című horvát napilap. A nemzetközi választottbíróság szerint viszont Horvátország nem tudta bizonyítani, hogy a Mol (vagy Hernádi Zsolt) megvesztegette volna Sanadert.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!