A Toshiba narancssárga logója egy sötét falon
Fotó: Shutterstock

Feldarabolják a szebb napokat látott céget, túl sok volt a botrány

Az évek óta botrányoktól övezett Toshiba ipari konglomerátum bejelentette, hogy az eszköz- és tárolási, valamint az energetikai és az infrastruktúra üzletágak kiválásával három független vállalatra szakad.Botrány botrány hátán

A vezetőség azután hozta meg a döntést, miután a részvényesek egy csoportja hosszú hónapokon át lobbizott a szétválásért. A döntés kezdeményezői részben a pénzügyi dokumentumok meghamisítása miatt 2015-ben kiszabott rekordbírság miatt ösztönözték ezt a megoldást. Két évvel az említett turpisság után több mint 30 tengerentúli befektető egy közel 5,5 milliárd dolláros készpénzinjekcióval megmentette a Toshiba-t a tőzsdei kivezetéstől, de pontosan ennek köszönhető olyan részvényesek, mint például a Farallon és az Elliott Management megjelenése.

Az sem segített a Toshiba helyzetén, hogy a 2020-as éves részvényesi közgyűlésén a kormány szövetségesei és bizonyos köztisztviselők manipulálták a szavazások kimenetelét.

A konglomerátum vezérigazgatója, Satoshi Tsunakawa kifejtette, hogy a szétválást a döntést sürgető részvényesek fellépésétől függetlenül is megszavazták volna. A tervek szerint a szétválás 2023 második felében fog befejeződni, a cég a következő két pénzügyi negyedévben 100 milliárd jent fog visszajuttatni a részvényeseknek.

Az újonnan létrejövő vállalatok:

 • Infrastructure Service Co., ami az alábbi üzletágak fogja bekebelezni:
  • Energy Systems & Solutions (energetika)
  • Infrastructure Systems & Solutions (infrastruktúra)
  • Building Solutions (építőipar)
  • Digital Solutions (digitális üzletág)
  • Battery businesses (akkumulátor üzletág)
 • Device Co., ami az Electronic Devices & Storage Solutions eszköz- és tárolási üzletágat kaparintja meg
 • Valamint a Toshiba, amely megtartja a társaság 40,6 százalékos tulajdoni hányadát a Kioxia Holdings chipgyártó vállalatban

A szétválás a botrányok „elfeledtetése" mellett azt a célt is szolgálja, hogy az új cégek gyorsabban alkalmazkodjanak a piaci kihívásokhoz, egyebek között a környezetvédelmi előírások betartásához és a technológiai korszerűsítéshez, valamint, hogy javítsa a vállalatok tőzsdei eszközértékét.

Ne hagyd ki!