Tinder applikáció ikonja egy telefonon

Váratlant húzott a Tinder, de mi köze ehhez a Yahoo-nak?

Az Apollo Global Investment magántőke-társaság ötmilliárd dollárért felvásárolta az egyebek között a Yahoo-t is birtokló Verizon Communiations médiavállalatot. Néhány nappal a megállapodás után átalakult a vezetőség, ráadásul még a Tinder és képbe került.


Nagyszabású megállapodás

A Verizon májusban jelentette be, hogy elfogadta az Apollo ötmilliárd dolláros, átszámítva nagyjából 1500 milliárd forintos felvásárlási ajánlatát, amelynek értelmében a cég részvényeinek 90 százaléka a magántőke-társasághoz kerül. Az ügyletet szeptember elsején hivatalosan is nyélbe ütötték, amelynek hatására nemcsak a Verizon, hanem a Tinder is átalakult.

Új idők járnak

Az Apollo a felvásárlás után egyből átnevezte a Verizon-t a médiavállalat ikonikus digitális brandjére, a Yahoo-ra. A gigantikus vételár egyáltalán nem túlzás, ugyanis a Verizon „médiaesernyője" alatt megtalálható a TechCrunch hírportál, az AOL online szolgáltató cég, a Makers női egyenjogúságért kampányoló online brand, a Ryot produkciós médiavállalat, a Flurry hirdetési és mobilelemzői cég és még sok más értékes leányvállalat. Az Apollo célja, hogy új üzleti kezdeményezésekkel, így előfizetésekkel, hirdetési és e-kereskedelmi szolgáltatásokkal bővítse a csoport kínálatát, ami egyebek között a Yahoo Finance-t és a Yahoo Sports-ot is érinteni fogja. A nagyratörő célok a vezetőségre is hatással voltak, ugyanis Jim Lanzone személyében új vezérigazgató érkezett az immáron Yahoo néven futó vállalathoz. Jim Lanzone a Tindertől pártolt át a céghez, ahol szintén vezérigazgatóként tevékenykedett. Lanzone Guru Gowrappan helyét vette át, ki 2018 óta töltötte be a pozíciót. Gowrappan-t az Apollo vezető tanácsadójává nevezték ki.

Csere-bere

Az említettekkel nagyjából egy időben a Tinder anyavállalata, a Match Group kinevezte Renate Nyborg-ot a randiapp élére. A cég közel nyolcéves működése során még soha nem ült nő a vezérigazgatói székben. Nyborg korábban a Tinder európai, közel-keleti és afrikai régiójának általános igazgatójaként dolgozott. A Tinderre ráfér egy kis vérfrissítés, ugyanis a randiappot sem kerülték el az utóbbi időben a zaklatási és szexista vádak. Ezekről korábban a cég egykori marketing alelnöke, a napjainkban a Bumble randiappot vezető Whitney Wolfe Herd is beszámolt.

Scott Kessler, a Third Bridge befektetési kutatócég elemzője szerint Lanzone jó választás volt a Yahoo részéről. Régebben ugyanis a CBS Interactive-nál dolgozott, ahol a digitális média márkákat felügyelte, és előmozdította a társaság streaming szolgáltatásainak, köztük a CBS All Access-nek a fejlesztését.Az Alexa Internet nevű, webes forgalmat elemző cég kimutatása szerint a Yahoo a világ 20 legtöbbet látogatott oldalai között szerepel, az USA-ban pedig a top ötös listába is befér.

Ne hagyd ki!