Egy kéz egy kis házat ábrázoló puzzle-t vág ketté.
Fotó: 123RF

Így változhatnak a válás szabályai, a gyerekek nyerhetnek vele

Az egyik szülő kérelmére is el lehetne rendelni a gyermek közös felügyeletét egy válóperben. Erről nyújtott be jogszabály-javaslatot az igazságügyi miniszter.


Az egyik szülő kezdeményezése is elég

A bíró az egyik szülő kezdeményezésére elrendelheti a gyermek úgynevezett váltott elhelyezését, ami azt jelenti, hogy a gyermek például két hétig az anyával, két hétig pedig az apával lesz a válás után - ismertette javaslatát az InfoRádiónak Varga Judit igazságügyi miniszter.

Eddig erre csak egyezség esetén volt törvényes lehetőség. Az élet követelte ezt, túlhaladta a Polgári törvénykönyv merevségét. Azt látjuk, hogy ez a megoldás tudja garantálni, hogy a szülők és a gyermekek különélése minél kevésbé legyen megterhelő - elsősorban a gyermekek számára

- részletezte az igazságügyi miniszter.

Megnő a bírói felelősség

A miniszter elismerte: a változástatás nagyobb felelősséget is jelent majd a bíróknak.

Minden helyzet más és más, éppen ezért nagyon fontos, hogy a bírónak megfelelő empatikus, helyzetfelismerő képessége, tapasztalata legyen, hogy ezekben az egyedi esetekben a legeslegjobb döntést hozhassa meg

- mondta.

Kiemelte: ha a bíró olyan körülményeket észlel, amelyek esetében csak még nagyobb problémát okoz a váltott elhelyezés, akkor „természetesen nem fog így dönteni, nem dönthet így".

Az 50-es évek vége óta nem volt ilyen kevés válás

A KSH adatai szerint a válások száma az ezredfordulót követő évtizedben 24–25 ezer körül alakult, majd az évtized végétől kezdődött csökkenés eredményeként 2014-ben ötven év után először esett 20 ezer alá. Az ezt követő időszakban ingadozással tarkítva, de továbbra is a csökkenő trend érvényesült.

2020-ban a bíróságok 15 200 házasságot bontottak fel, ami 14 százalékkal, mintegy 2400-zal kevesebb az előző évinél, és ez volt az 1950-es évek vége óta a legalacsonyabb számú válás.

A jogerőre emelkedett válások tavalyi havonkénti száma hektikus képet mutat. A március és május közötti feltűnő visszaesésben meghatározó szerepet játszott a koronavírus-járvány miatt elrendelt rendkívüli ítélkezési szünet. Az előző évhez viszonyítva ebben a három hónapban 3850-nel kevesebb jogerős ítélet született, ami az év hátralevő hónapjaiban részben pótlásra került, de összességében a válások száma így is jelentősen elmaradt az egy évvel korábbitól.

A tavalyi adatokat óvatosan és bizonyos fenntartásokkal kell kezelni, mivel a járvány hatását a párkapcsolatok stabilitására és a válások számára csak hosszabb távon lehet érdemben megítélni - jegyzi meg a KSH.

A statisztikai hivatal azonban arra is felhívja a figyelmet, hogy a válások számának jelentős mérséklődése azért is figyelemre méltó, mert az elmúlt évtizedben dinamikusan emelkedett a házasságkötések száma. A kevesebb válás a házasságban élő párok népességen belüli növekvő arányával párhuzamosan történik.

Egyéb család- és öröklésjogi kérdések kapcsán a napokban írtunk arról, hogy a magyarok többsége nincs tisztában a pontos öröklési szabályokkal, így például tévesen azt gondolják, a vagyon fele a házastársat illeti, és csak a másik felén osztoznak az elhunyt leszármazói.


Ne hagyd ki!