Hullámlovas elesik egy hullám tetején a naplementében
A magyar kormány rendkívül bőkezű azokhoz, akik szeretnének lakáshoz jutni, vagy meglévő otthonukat kipofozni. A támogatásokhoz természetesen csak bizonyos feltételek teljesítése esetén lehet hozzájutni, ám ezek közül néhányat hosszú éveken át teljesítenie kell az igénylőnek. Ha ezt nem teszi, brutális összegeket kell visszafizetnie.


Felvettük a CSOK-ot, aztán a vállalt gyerek nem érkezik meg. Megkapjuk a támogatást, minden rendben is megy, aztán elválunk. Ismerős élethelyzetek ezek, amelyek azonban komoly anyagi gondokkal járhatnak, hiszen ilyen esetekben vissza kell fizetnünk a családnak odaítélt állami támogatásokat. A Bank360 elemzői összegyűjtötték, milyen következményekkel járhat mindez.

​Családi otthonteremtési kedvezmény (csok)

Ezen a jogcímen többféle támogatás érhető el: vissza nem térítendő támogatás és kamattámogatott hitel is. Ezeket mind-mind vissza kell fizetni, ha:

  • a vállalt gyermekek közül nem mindegyik vagy egyik sem születik meg,
  • a házaspár elválik és az igénylő a gyermekkel nem marad a csok-ból vett ingatlanban,
  • a csok segítségével megvásárolt ingatlant idő előtt eladják,
  • a csok felvételekor vállalt építkezés nem készül el időben
  • nem teljesülnek egyéb feltételek (például ha az igénylő: nem magyar és elhagyja az országot, ha valótlan adatokat ad meg, ha jogosulatlanul vette igénybe a támogatást.)

Akárcsak a támogatás mértéke, a visszafizetendő összeg is függhet a gyermekek számától: ha három gyermek után 10 millió forintot igényelt a támogatott, és ebből végül két gyermek született meg, akkor a két és a három gyermek után járó támogatás különbözetét, 7,4 millió forintot kell visszafizetnie, illetve bizonyos helyzetekben erre az összegre büntetőkamatot is számolhatnak fel. Ha a felvett kölcsön miatt a kamattámogatást is vissza kell fizetni, annak az összegéről a folyósító bank nyújt tájékoztatást - de alapesetben is köteles minden évben elküldeni az igénybe vett kamattámogatás összegét.

Fontos figyelembe venni a 2021. januártól a csokhoz kapcsolt támogatásokat is, hiszen ha a támogatott személynek vissza kell fizetnie a támogatást, akkor az bizonyos élethelyzetekben az új támogatásokra is vonatkozhat, ami tovább növeli a visszafizetendő összeget. Ez jelentheti az új ingatlanok vásárlása vagy építése után visszaigényelhető általános forgalmi adót és az illetékmentességet is. Egy 70 millió forint értékű újépítésű ingatlannal számolva az 5 százalékos áfa összege 3,5 millió forint, a vagyonszerzési illeték összege pedig 2,8 millió forint, amit szerződésszegés esetén a visszafizetendő állami támogatáson felül kell visszafizetni.

​Babaváró hitel

A babaváró hitel esetében a kamattámogatás visszafizetésére kerülhet sor. A kölcsönt minden igénylő kamatmentesen kezdi el törleszteni, ez azonban az első öt év után megváltozhat, ha a párnak nem született gyermeke. Ebben az esetben az első öt évben igénybe vett kamattámogatás összegét kell visszafizetni. A 2021. márciusában igénylőknek ez az összeg – egy 10 millió forintos hitel esetén – 1,75 millió forint lenne, amit 2026-ban kellene egy összegben visszafizetniük. Ezt követően a kölcsönt kamattal együtt kell tovább törleszteni, ami jelentősen megemeli a havi törlesztőrészletet, így a teljes visszafizetendő összeget is.

​Lakásfelújítási támogatás

A lakásfelújítási támogatás vissza nem térítendő támogatásból és a hozzá kapcsolható kamattámogatott jelzáloghitelből áll. A csokkal és a babaváró hitellel ellentétben itt csak akkor kell visszafizetni a támogatást, ha kiderül, hogy a támogatott személy jogosulatlanul vette igénybe a támogatást. Abban az esetben a legfeljebb hárommillió forintos támogatást egy összegben kell visszafizetni, illetve az addig igénybe vett kamattámogatást is vissza kell adni. A futamidő hátralévő részében pedig megemelt kamattal kell folytatni a törlesztést.

​Hogyan fizessem vissza?

Ha kiderül, hogy valamelyik feltételt nem tudjuk teljesíteni, a legfontosabb, hogy erről haladéktalanul értesítsük a bankunkat. Ez fontos, hiszen így önként fizetjük vissza a támogatást és még némi fizetési könnyítést is kaphatunk. Ellenben ha magunktól nem jelentkezünk, ám mégsem teljesítjük a feltételeket, az szerződésszegésnek minősül. Ilyen esetben a felvett pénzt ugyanúgy ki kell fizetnünk, ám utána 5 évig semmilyen állami lakástámogatást nem kaphatunk.

Cikkünk elkészítését az E.ON Hungária Zrt. támogatta.


Ne hagyd ki!