Budapesten is messze magasabbak a fizetések, mint az országos átlag
Fotó: Shutterstock

Ezért csalóka, ha itthon csak az átlagfizetéseket nézzük

Megdöbbentő: csupán egyetlen megye, valamint a főváros fizetései húzzák felfelé a magyar bérátlagot. 18 megyében a fizetések az átlag alatt maradnak. Mutatjuk azt is, hogy mi ennek az oka!


Óriási különbségek

Magyarországon tavaly az országos nettó átlagkereset 292 ezer forint volt. Ennél magasabb átlagbérrel azonban csak Budapest (360 ezer forint) és Győr-Moson-Sopron megye (309 ezer) büszkélkedhet. A képzeletbeli dobogó harmadik fokán egyébként Komárom-Esztergom (289 ezer) áll. Tehát 18 megye bérszínvonala alatta marad az országos átlagnak – írja a Portfolio a KSH legfrissebb adataira hivatkozva.

A legkevesebbet Szabolcs-Szatmár-Beregben (202 ezer) és Békésben (213 ezer), valamint Nógrádban (220 ezer) vihették haza a dolgozók tavaly. Érdekes összehasonlítás, hogy Budapesten 80 százalékkal kerestek többet az alkalmazottak, mint Szabolcsban.

Ez állhat a statisztikák mögött

Azt, hogy 18 megyében az országos átlag alatt maradtak a bérek, az elemzés két dologgal magyarázza: egyik részről Budapesten annyival magasabbak a fizetések, hogy az önmagában is jelentősen felfelé húzó erő, másrészt pedig nagyon sokan dolgoznak a fővárosban.

Ez a minta a megyék fejlettségénél, az egy főre jutó GDP-ben is visszaköszön, hiszen ott is csak Budapest és a nyugati régió haladja meg az átlagos fejlettséget, a többiek mélyen alatta vannak. Ha pedig jobban beleássuk magunkat az adatokba, akkor azt látjuk, hogy az iparilag fejlettebb, magasabb egy főre jutó GDP-t termelő régiókban az átlagkereset is nagyobb. Ahol kevés nemzetközi iparvállalat van, magasabb a mezőgazdaság aránya, ott alacsonyabbak a keresetek – áll az elemzésben.

Így működik az átlagfizetés és az életszínvonal kapcsolata

Az említett adatok a kedvezmények nélküli nettó átlagkeresetet veszik számításba azoknál, akik teljes munkaidős alkalmazásban állnak. A magas budapesti fizetésekből azonban nem vonható le az a következtetés, hogy a fővárosban annyival jobban élnek, mint amennyivel többet keresnek, hiszen ott jellemzően a megélhetés költségei is magasabbak. Itt elsősorban az ingatlanárakra, a lakbérekre kell gondolni, de a szolgáltatások is többnyire drágábbak a nagyobb átlagbérrel bíró területeken. Regionális árszínvonaladat azonban nem áll rendelkezésre, ahhoz, hogy meg lehessen állapítani, mekkorák a különbségek. Az azonban kijelenthető, hogy ahol magasabbak az átlagkeresetek az emberek is jobban élnek, még ha nem is annyival, mint amennyivel több pénzt hazavisznek.

Ne hagyd ki!