Kétgyerekes családot ábrázoló piktogram az útra festve.
Fotó: Unsplash

Számoljunk! Ennyivel emelkednek a családtámogatások jövőre

A minimálbér emelkedésével a családtámogatások összege is nő január elsejétől.


A gyod is 200 ezer lesz

A minimálbér 200 ezer forintra emelésével a családtámogatások összege is nő január 1-jétől. A juttatások új összegeit Novák Katalin, a családokért felelős tárca nélküli miniszter ismertette a Facebook-oldalán. Eszerint:

  • a gyermekek otthongondozási díja (gyod) a minimálbér szintjére, 200 ezer forintra emelkedik
  • a gyermekgondozási díj (gyed) és a nagyszülői gyed maximális összege bruttó 280 ezer forintra nő
  • a diplomás gyed összege is emelkedik: az alapképzésben résztvevők havi 140 ezer forintot, a mesterképzésben résztvevők pedig 182 ezer forintot kaphatnak.

A családi pótlék nem változik

Novák Katalin Facebook-bejegyzésében arról is írt, hogy egyes betegségekben - például laktóz intoleranciában, cukorbetegségben vagy cöliákiában - szenvedők a minimálbér 5 százalékának megfelelő adókedvezményre jogosultak. Jövőre ez havonta 10 ezer forint kedvezményt jelent az érintetteknek. Az álláskeresési járadék összegének felső határa pedig bruttó 200 ezer forintra nő.

A családi pótlék összege azonban nem változik, amely 2008-ban emelkedett utoljára.

A családi pótlék összege így az egy gyereket nevelő család esetén továbbra is 12.200 forint, két gyerekes család esetén gyerekenként 13.300 forint.

Ennyit engedett a kormány a magasabb minimálbérért

A kormányzat számos adókedvezményt biztosít a munkáltatóknak jövő évtől: 2,5 százalékkal csökken a szociális hozzájárulási adó mértéke, eltörlésre kerül a 1,5 százalék mértékű szakképzési hozzájárulás, a kisvállalati adó mértéke 10 százalékra mérséklődik, a kis- és középvállalkozásoknak továbbra is csak a helyi iparűzési adó felét kell befizetniük az önkormányzatok felé

– részletezte a friss változásokat Karácsony Balázs, a BDO Magyarország adóigazgatója.

A felsorolt módosításoknak köszönhetően 2022. január 1-tól 100 egység munkabér után már csak 13 egység mértékű élőmunkát terhelő adóbefizetési kötelezettsége áll fenn a munkáltatóknak, ami 4 egység megtakarítást jelent minden egyes munkavállaló után.


Ne hagyd ki!