Nyári munkalehetőséget kínál magyar diákoknak az USA
Fotó: Shutterstock

Ismét nyári munkalehetőséget kínál magyar diákoknak az USA

A Camp America program részeként magyar diákoknak kínál nyári munkalehetőséget az Amerikai Egyesült Államok. A múlt hónapban jelentkezett első diákok már meg is kapták a munkavállaláshoz szükséges vízumukat. Azok számára is van azonban hírünk, akik inkább Németországban próbálnának a nyáron szerencsét.


Nyári munkalehetőség az USA-ban

A koronavírus-járvány okozta lezárások után november 8-cal nyitotta meg ismét az Egyesült Államok a munkaerőpiacát a teljes átoltottsággal rendelkező európaiak előtt. Nem sokkal később újraindult a „J1-es csereprogram” is, mely részeként az amerikai gyermektáboroztatást szervező Camp America (azaz a képviseletükkel megbízott Meló-Diák Iskolaszövetkezet) keres magyar diákokat nyári, amerikai munkavégzésre – írja a 24.hu.

A legkorábban jelentkező fiatalok közül kilencen (egy követségi interjút követően) január végén meg is kapták a munkához szükséges „J1” jelű vízum „camp counselor”, illetve „summer work and travel” alkategóriáját. A dokumentum egyszeri kiutazásra és legális munkavégzésre jogosít a június–augusztusi időszakban. Az iskolaszövetkezet a toborzás mellett az utazásra és a munkára történő felkészülésben, valamint a vízum-ügyintézésben is segíti a kiutazókat.

Érdemes megemlíteni, hogy a 90-es évek elejétől már több 22 ezer magyar fiatal dolgozott a program segítségével az Egyesült Államokban a négyezer tábor valamelyikében.

Mondanunk sem kell, hogy alapfeltétele a programra jelentkezésnek, hogy a 18. életévüket betöltött magyar fiatalok jól beszéljenek angolul. Ők minimum 9 hétre kaphatnak munkavállalási lehetőséget az Egyesült Államok különböző gyermektáboraiban.

Van egyéb lehetőség is

Ha valakinek nem sikerült bekerülni a programba, esetleg nem megy az angol , de szeretne a nyáron külföldön dolgozni, azoknak ajánljuk ezt a cikkünket. 12 eurós minimum órabér várja ugyanis azokat, akik a német mezőgazdaságban vállalnának idénymunkát. A munkavállalást azonban a pandémia miatt feltételekhez kötik.

Németország új koalíciós kormánya egyébként évente minimum 400 ezer szakképzett külföldi munkavállalót szeretne becsábítani az országba, hogy javítsa a demográfiai egyensúlyt és enyhítse a munkaerőhiányt a kulcsfontosságú ágazatokban.

„A szakképzett munkaerő hiánya napjainkban nagyon súlyos problémát jelent, amely drámaian lelassítja gazdaságunk növekedését. Csak modern bevándorlási politikával tudjuk kezelni az elöregedő munkaerő okozta nehézségeket. A lehető leggyorsabban el kell érnünk a 400 ezres határt a külföldről évente érkező szakképzett munkaerőben”

- mondta Christian Duerr, a Német Szabaddemokrata Párt (FDP) parlamenti vezetője a WirtschaftsWoche üzleti magazinnak.

Az intézkedések részét képezi egy új pontrendszer kifejezetten az EU-n kívüli országok szakembereire szabva, illetve a minimálbér emelése óránként 12 euróra.

Ne hagyd ki!