Két év után Bajorországban indítja újra hazahívó börzéjét az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ). Több tízezer építőipari szakmunkást és mérnököt csábítanának haza.


Harmincezer szakembert céloznak meg

Bajorországban indul újra az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) hazahívó börzéje, amely 2019-ben ugyancsak Münchenben debütált, miután a térségben vállalt munkát a legtöbb magyar szakember. Pontos számok nincsenek az egyénileg kötött munkaszerződéssel Németországban foglalkoztatott magyar munkavállalókról – nyilatkozta a Világgazdaságnak az ÉVOSZ ügyvezető igazgatóhelyettese.

Nagy Lajosné leszögezte: a hazatérésre ösztönző rendezvényekkel nem a magyarországi cégek megbízásából, velük szerződésben kint dolgozó 17 ezer magyar munkavállalót célozzák meg, hanem azt a mintegy 30 ezer főre becsülhető szakmunkást és mérnököt, akik német vállalkozásokkal vannak kapcsolatban.

A hazahívó rendezvénysorozat két éve Amszterdamban maradt félbe. Az újrainduló börze első állomását november 11-én Münchenben rendezik meg.

Minden szakterületre keresnek embert

Az ágazatban gyakorlatilag minden szakterületre keresnek embereket, szakmunkásokat és szakmérnököket mindenképpen, ezen belül a magas- és mélyépítésbe, a szerelőiparba és a tervezőirodákba egyaránt hazavárják a külföldön dolgozókat.

Ebben a cikkben írtunk arról, hogy az ágazatban akkora a szakemberhiány, hogy egy kőműves 600 ezer nettó alatt már nem megy el dolgozni.

A KSH adataiból az is kiderül, hogy átlagosan akár bruttó 300 ezer forintot is lehet keresni egyes, szakképzettséget nem igénylő foglalkozásokkal. Erről itt írtunk.

Csáberő lehet a lakásvásárlási támogatás

A jelenleg több mint 360 ezer munkavállalót foglalkoztató magyar építőipar állománya 2018 óta évente 10-18 ezer fővel bővült, és további bővülésre van tér, a hazatérőknek is megfelelő jövőképet nyújt az ágazat – mondta az ÉVOSZ ügyvezető igazgatóhelyettese. Ebben lényeges lehet a lakásvásárlási támogatások megismertetése.

Ebben a cikkünkben foglaltuk össze, hogy mit kell tudni a CSOK-ról. Arról is írtunk, hogy érkezik a 0 százalékos CSOK-hitel, amelyet azok tudnak igénybe venni, akik a CSOK mellett felveszik az MNB októberben elinduló, legfeljebb 2,5 százalékos kamatozású zöld lakáshitelét is. Írtunk arról is, hogy mi történik akkor, ha CSOK-nál nem születik meg a bevállalt gyerek. Ebben a cikkünkben arról olvashat bővebben, hogy a járvány alatt sem állt meg a lakáshitelezés.

The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

Orbán: Bármelyik pillanatban visszavásárolhatja az állam a Liszt Ferenc repülőteret

A magyar kormánynak az a szándéka, hogy a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret visszavásárolja, és ez bármelyik pillanatban megtörténhet – mondta a miniszterelnök a vajdasági Ludason.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: MTI Kelemen Zoltán Gergely

Elhunyt Kornai János közgazdász

Életének 94. évében, hétfőn elhunyt Kornai János Széchenyi-díjas közgazdász, a Magyar Tudományos Akadémia tagja, a Harvard Egyetem és a Corvinus emeritus professzora, a francia becsületrend kitüntetettje, a svéd, amerikai, és más akadémiák tiszteletbeli tagja - közölte a család hétfő este az MTI-vel.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Napelemre, fűtéskorszerűsítésre kérnél többmilliós támogatást? Ez az útja

A nagyszabású, lakosságnak szóló pályázat napelemes rendszerek és energiatakarékos, korszerű, elektromos fűtési rendszerek kialakításához nyújt támogatást. A kivitelező cégeknek hétfőtől van lehetőségük a regisztrációs kérelem benyújtására, a családok és magánszemélyek a program első ütemében december 6. és január 12. között pályázhatnak - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!