A Wall Street és a Broad Street utcák táblái az amerikai zászló előtt
Fotó: Shutterstock

Aggódnak a tőzsdecápák, hogy a fiatalok nem elég harapósak

A pandémia berobbanása óta több tucatnyi friss diplomás hagyta maga mögött az iskolapadot, hogy végre kipróbálhassa magát a munka világában. A fiatal befektetési banki elemzők azonban a vírus miatt igen nehéz helyzetben találták magukat, a döcögős betanítás pedig egyre jobban aggasztja az ágazati szereplőket.Minden megváltozott

A pandémia a „nagybetűs életre” készülő diákok életét is fenekestül felforgatta. A biztonsági intézkedések miatt az egyetemi gyakornoki programok jelentősen lerövidültek, a friss diplomás munkavállalók betanítása pedig az online térbe helyeződött át. Szakemberek arra hívták fel a figyelmet, hogy az új belépők kulcsfontosságú munkahelyi képzésekről maradnak le. Ennek következtében egyre nehezebben tudják felvenni az ágazat által megkövetelt ritmust, illetve a pályatársaikhoz való felzárkózásuk is akadályokba ütközik.

A junior bankárokat alapvetőn egyszerű feladatokkal, például PowerPoint-prezentációk készítésével és aktualizálásával bízzák meg a feletteseik. Vannak azonban olyan feladataik is, amelyek megkövetelik a kifinomultabb, bonyolultabb fogalmak megértését és a szakmai folyamatok átlátását. Ilyen például a részvény- vagy kötvényteljesítmény elemzése, vagy a kutató kollégákkal való együttműködés, amelynek során kivesézik a piaci trendeket.

„Békeidőkben” az új belépők vállalati képzésekkel, esettanulmányok elemzésével és közös feladatmegoldással töltik próbaidejüket. Rengeteget tanulnak a vállalat szakembereitől, akiket az irodai munkavégzés során megfigyelhetnek akció közben. Emellett többnyire mindenki kap egy szakmai mentor, aki hetente egy-két órát szentel arra, hogy egy ebéd közben tanácsokkal lássa el a mentoráltját. A pandémia miatt a rendszer átalakult.

Aggasztó jövőkép

Mivel a legtöbb pénzintézet átállt a távmunkára, ezért lassan két éve a junior bankárok betanítsa is online zajlik. Ez azért is probléma, mert nemcsak szakmai szempontból haladnak lassabban a kelleténél, de a kiemelkedően fontos soft skilleket, például a hatékony munkahelyi kommunikációt sem tudják megfelelően elsajátítani.

Emellett a legtöbb befektetési bank csökkentette szakmai gyakorlatának idejét, ráadásul a Citi-hez és a Moelis-hez hasonló cégek az elmúlt két évben senkinek sem garantálták a gyakorlat utáni teljes munkaidős alkalmazást. Az olyan vállalatok, mint például a Morgan Stanley adatvédelmi okokból nem engedik az új munkavállalóknak, hogy megismerjék a folyamatban lévő ügyek szerződéses feltételeit. Ezt azzal indokolják, hogy az érzékeny adatok megtekintése nem biztonságos home office-ban.

A jelenség azt eredményezi, hogy a friss diplomások egyre stresszesebbek, úgy érzik, le vannak maradva, a nyomás hatására pedig sokan inkább pályát váltanak. A menedzserek többnyire nincsenek tekintettel a körülményekre, a hiányosságokat komoly kritikákkal illetik, ami tovább nehezíti a fiatalok helyzetét. Az üzleti partnerek bizalmatlanok a gyakorlatlan elemzőkkel szemben, míg a szakemberek arra panaszkodnak, hogy egyre több munkavállaló mond fel.

Steve Sibley, az Indiana Egyetem pénzügyi professzora úgy véli, a friss diplomásokat a felsorolt okok miatt alsóbbrendűnek tartják a tapasztalt banki tanácsadók, és attól fél, hogy a 2020-as és a 2021-es évfolyamok diákjai inkább más hivatást fognak választani.

Ne hagyd ki!