A magyar filmiparra is hatással van a hollywoodi forgatókönyvíró- és színészsztrájk
Fotó: Shutterstock

Sztrájk! Ezeknél a nálunk készülő amerikai filmeknél állhat le a munka

Világszerte megbénította a hollywoodi produkciók forgatását a májusban kezdődő amerikai forgatókönyvíró- és színészsztrájk. Néhány film magyarországi gyártása is veszélybe került.


A magyarországi filmiparra is hatással van az amerikai ágazati sztrájk

1960 óta a legnagyobb amerikai filmipari sztrájk zajlik ezekben a hetekben. Ugyan még májusban kezdődtek a tiltakozások, továbbra sincs megállapodása a hollywoodi stúdióknak a forgatókönyvírók (WGA) és a színészek (SAG-AFTRA) legnagyobb szakszervezeteivel. Emiatt mintegy 70-80 milliárd forint adóbevételtől eshet el Magyarország is, hiszen a hazai filmgyártás fő profilja a tengerentúli filmesek kiszolgálása – írja a VG.

A Budapest Reporter szerint a sztrájk miatt olyan hollywoodi produkció forgatása akadt meg hazánkban, mint:

  • a The Day of the Jackal című NBC/Peacock minisorozat Eddie Redmayne főszereplésével;
  • az FBI: International című CBS-féle spin-off drámasorozat;
  • valamint az Untitled Formula 1 / Joseph Kosinski Project néven futó Forma–1-es film.

Fontos gála is elmaradt a hollywoodi színészsztrájk miatt

Egyébként a 75. Emmy-díj szervezői a napokban jelentették be, a hollywoodi színészsztrájk miatt elhalasztják az eredetileg szeptember 18-ra tervezett díjátadó ceremóniát - írja a Variety.com.

A szaklap emlékeztetett rá, utoljára 2001-ben kellett elhalasztani az amerikai televíziós akadémia díjainak átadását, akkor a szeptember 11-i terrortámadás miatt novemberben rendezték meg a gálát. A 75. Emmy-díjátadó új időpontját egyelőre nem határozták meg, de a Variety úgy értesült, a műsort közvetítő Fox televízió 2024 januárját tartaná megfelelő időpontnak, míg a díjakat odaítélő televíziós akadémia inkább a novembert.

Mivel a forgatókönyvírók céhe és a színészek céhe által kezdett sztrájkok vége egyelőre nem látszik, a januári Emmy-gála biztonságosabb megoldás lenne. Januárban viszont az Emmy-díjátadó épp a filmes díjszezon közepére érkezne.

Az ágazat többi résztvevőjéhez hasonlóan mi is reméljük, hogy a jelenlegi céhtárgyalásokon idejében születik minden fél számára méltányos megoldás

- hangsúlyozta közleményében a televíziós akadémia a napokban, hozzátéve, hogy minden tudomásukra jutó új információt megosztanak.

A televíziós akadémia azt is megerősítette, hogy a Primetime Emmy-díjakról döntő szavazást augusztus 17. és 28. között, az előre bejelentett menetrendnek megfelelően rendezik meg. Az ehhez kapcsolódó kampányban azonban már nem vehetnek részt sem a színészek, sem a forgatókönyvírók a sztrájk miatt. Az Emmy-jelöléseket július 12-én, alig két nappal a SAG-AFTRA sztrájk kezdete előtt hozták nyilvánosságra. A legtöbb, 27 jelölést az Utódlás című sorozat kapta, amelyet a The Last of Us követ 24 jelöléssel és a Fehér Lótusz 23-mal.

Ne hagyd ki!