Toronyházak New Yorkban

A Goldman Sachs központja New Yorkban

Fotó: Shutterstock

A korlátlanul kivehető szabadnapokkal is a munkaadó jár jól

A Goldman Sachs nemrégiben „rugalmas vakációt” vezetett be szenior alkalmazottai számára, ami elsőre óriási jótéteménynek tűnik. Egyesek szerint azonban a cég a döntéssel saját magának kedvezett.

A május közepén beharangozott új rendszer szerint a fizetett szabadságnak a kiemelt bankároknál nincs felső határa. Akkor a cég vezetése azt mondta: az új koncepció célja, hogy az alkalmazottak valóban kipihenhessék magukat.

Az ördög a részletekben

A változás azonban azzal is jár, hogy a Goldman Sachsnek nem kell kompenzálnia a szenior bankárokat a fel nem használt szabadnapokért, hiszen technikai értelemben számukra már minden nap szabadnap.

Korábban a banknak ki kellett fizetnie számukra a bennragadt szabadnapokat, most azonban már nem tartozik nekik semmivel.

Régóta tudni, hogy a befektetési banknál különösen intenzív munkatempót diktálnak. Elemzők szerint az újításnak az lehet az eredménye, hogy a nagy nyomás alatt lévő alkalmazottak továbbra is hosszú órákat dolgoznak, a cég pedig közben javítja költséghatékonyságát.

Ha nem tudsz élni vele? 

Kizárólag pénzügyi szempontok miatt vezették be – mondta a The New York Timesnak a Sorbet társalapítója, Veehtahl Eilat-Raichel. A Sorbet felvásárolja a fel nem használt szabadnapokat cégektől, és a készpénzt feltölti kártyákra.

Szerinte a korlátlan fizetett szabadságot úgy állítják be, mintha fantasztikus lehetőség volna a munkavállalók számára, miközben valójában nagyon rossz a munkavállalóknak, a munkáltatóknak pedig fantasztikus lehetőség. Emlékeztetett rá, hogy a dolgozók korábban a felhsználatlan szabadságért cserébe legalább kaptak valamit, épp erre alapozva hozta létre a cégét.

Mike Mayo Wall Street-i elemző is hasonlóképpen vélekedik.

Pszichológiailag megnyugtatóan hangzik, és része annak, ahogyan a Goldman szelídebb és lágyabb képet alakít ki magáról. A valóságban azonban nincs jelentősége

– mondta.

Ha azt mondod egy étteremtulajdonosnak, hogy korlátlan szabadsága van, ez változtat azon, ahogyan dolgozik?

- tette föl a kérdést.

A Goldman Sachs újításának hátteréről itt írtunk.


Ne hagyd ki!