Fitatal pénztárosnő mosolyog a gyorsétteremben
Fotó: Shutterstock

Forintban 9 ezres órabér a tét ezekben a gyorséttermekben

Kalifornia állam szenátusa elfogadott egy törvényt, amely gyökerestől felforgathatja az ottani gyorséttermek működésének szabályozását, nagyobb beleszólást engedve az alkalmazottaknak.


Ha Gavin Newsom kormányzó aláírja, tízfős tanács alakulhat dolgozókból, cégek képviselőiből és kormányzati tisztviselőkből. A testület dönthet a gyorsétteremláncokra vonatkozó fizetési és biztonsági követelményekről egész Kaliforniában.

Kiszolgáltatótt munkavállalók

A tanácsnak jogában állna, hogy

jövőre 22 dollárra (8800 forintra) emelje a kötelező minimálórabért

azokban a láncokban, amelyek száznál több üzlettel rendelkeznek. Ilyen mások mellett a Starbucks és a McDonald’s is.

A tanács révén a kaliforniai gyorséttermekben dolgozó mintegy félmillió alkalmazottnak lenne beleszólása az iparági sztenderdek kialakításába.

Egy generáció óta ez az egyik legfontosabb, foglalkoztatással kapcsolatos törvény, és hatalmas előrelépést jelent az egyik legkiszolgáltatottabb dolgozói réteg számára

- mondta az AP-nek a Columbia Egyetem jogtudósa, Kate Andrias.

Hely az asztalnál

Az egyetlen módja a rendszerszintű problémák megoldásának ebben az iparágban az, ha a szakácsok és pénztárosok helyet kapnak a tárgyalóasztalnál a munkáltatójuk mellett

- vélte az egyik érdekképviseleti vezető, David Huerta.

Az étteremtulajdonosok és egyes jobboldali politikusok nem támogatták a tanács létrehozását, arra hivatkozva, hogy ez dráguláshoz vezetne, aminek végső soron a vendégek innák meg a levét.

Politikusok ugyanakkor mindkét oldalról azt is hangoztatták, hogy a törvényt más államokra is ki kellene terjeszteni.

A „gyorsétterem-törvényt” egy olyan időszakban fogadták el, amikor az iparági akalmazottak közül egyre többen szeretnének szakszervezetet. A Starbucks-dolgozók ilyen irányú törekvéseiről korábban itt és itt is beszámoltunk.


Ne hagyd ki!