Microsoft kék zöld sárga piros logó
Fotó: Shutterstock

A Microsoft ebben a kérdésben is más utat választott

A Microsoft nyitott arra, hogy munkavállalói szakszervezetet alapítsanak, amely más tech cégekétől homlokegyenest eltérő álláspont.

A Microsoft elnöke, Brad Smith egy blogbejegyzésben azt írta: elismerik és tiszteletben tartják dolgozóik törvényes jogát, hogy maguk döntsenek a kérdésben. Ha szakszervezetet alakítanának vagy csatlakoznának már meglévőkhöz, azt nem fogják meggátolni.

Rekordtámogatottság

Elkötelezettek vagyunk az iránt, hogy kreatívan és együttműködően közelítsük meg a kérdést, ha a dolgozók élni kívánnak jogukkal

– írta Smith.

A Redmond-központú cég állítása szerint azért tette közzé álláspontját, mert érzékeli a munkához való viszony változását, és a cégek újfajta felelősségét a munkavállalók iránt.

Az Egyesült Államokban a magánszektorban egyre erősebb törekvések mutatkoznak munkavállalói érdekképviseletek létesítésére.

Tavaly az amerikaiak 68 százaléka állította, hogy helyesli a szakszervezetek működését, ami a legnagyobb támogatottság 1965 óta.

Máshol üldözik

A növekvő elfogadottság számtalan cégnél érezteti hatását. Joe Biden amerikai elnök májusban a Fehér Házban fogadott szakszervezeti képviselőket.

A Starbucks baristái a kávézólánc jó pár amerikai üzletében kívánatosnak tartják az érdekképviseletet. A cégvezetés ezt nem kifejezetten támogatja, erről már többször írtunk, itt és itt.

A tech szektoron belül az Amazon egyik New York-i raktárában hoztak létre először szakszervezetet. Az Apple viszonteladói ugyancsak szervezkednek, bár a cég próbál elébe menni a törekvéseknek, és nemrég megemelte a kezdő munkavállalók fizetését.

A tech cégek hosszú ideje ellenállnak annak, hogy munkavállalóik érdekképviseletet hozzanak létre. Az Amazon a hírek szerint megfélemlítette a szervezkedő dolgozókat, és a közösségi médiában tavaly szakszervezet-ellenes hirdetéseket tett közzé. Az Apple néhány felsővezetője pedig arra hívta föl a dolgozók figyelmét, milyen kockázatokat rejt magában érdekképviselet alakítása.

Ezért is okozott meglepetést a Microsoft friss nyilatkozata, hiszen élesen eltér a többi tech cég és más magáncégek vezetőinek eddigi hozzáállásától.


Ne hagyd ki!