Joe Biden egy autóban mosolyog, lehúzott ablakból integet
Fotó: Shutterstock

A Starbucksnak nem tetszik, hogy az alkalmazottait meghívták a Fehér Házba

A Starbucks találkozót kért a Biden-adminisztrációtól, miután a szakszervezethez csatlakozott dolgozóik meghívást kaptak a Fehér Házba. A cég arra hivatkozik, hogy a legtöbb alkalmazottjuk nem kíván az érdekképviselet tagja lenni.


Közben az amerikai munkaügyi hatóság vizsgálni kezdte a Starbucks ellen megfogalmazott panaszokat, melyek szerint a cég a munkaügyi szabályokat megsértve járt el szakszervezeti tagokkal szemben.

Biden ígérete

A Fehér Háznak címzett levélben a Starbucks nehezményezi, hogy a Workers United, amely többszáz amerikai Starbucks-üzletben próbálja beszervezni a dolgozókat, meghívást kapott hozzájuk, míg a cég hivatalos képviselői nem. A Fehér Ház nem kívánta kommentálni a sorokat.

A múlt héten Joe Biden amerikai elnök dolgozókkal, valamint szakszervezeti képviselőkkel találkozott, többek között az Amazontól és a Starbuckstól. Biden fogadta egyebek mellett az Amazon Labor Union vezetőjét, Christian Smalls-t, és Laura Garzát, a Starbucks egyik alkalmazottját, aki együttműködik a Workers Uniteddal.

A találkozó során Joe Biden azt mondta:

Az elnökválasztási kampányban azt ígértem, hogy én leszek a munkások és a szakszervezetek mellett leginkább kiálló elnök az Egyesült Államok történetében.

A cég jobban ajánl

A Starbucks most azt írta: „az, hogy a cég nem képviseltette magát, figyelmen kívül hagyja annak valóságát, hogy partnereink többsége nem kíván szakszervezeti tag lenni, és ellenzi a Workers Union beszervezési taktikáit.” A kávézólánc a baristákat és egyéb alkalmazottait nevezte partnereinek.

Nagyságrendekkel jobb ajánlatunk van partnereink és vállalatunk számára, mint a Workers Unionnak

– fogalmazott a Starbucks.

Több mint 50 egyesült államokbeli Starbucks döntött úgy, hogy csatlakozik a Workers Unitedhoz, öt üzlet pedig ellene szavazott abból a 240-ből, ahol augusztus óta zajlik a szervezőmunka.

Fenyegetés, kirúgás

Közben az amerikai munkaügyi hatóság buffalói régiós vezetője egy Reuters által megszerzett levélben listázta a Workers United által megfogalmazott panaszokat. Eszerint a Starbucks New York államban fenyegette, kirúgta, illetve megfigyelte a szakszervezeti tagokat.

A cég válaszában leszögezte: a megfogalmazott vádak valótlanok, és ezt készek be is bizonyítani.

A Starbucks és a szakszervezet közötti adok-kapok korábbi fordulójáról itt írtunk. Arról pedig, hogy az Apple-nél is megjelentek munkavállalói érdekképviseleti törekvések, errefelé lehet olvasni.

Ne hagyd ki!