Starbucks logó zöld faleveles ágakkal a háttérben
Fotó: Shutterstock

A Starbucksnak betett a kínai lezárás

A Starbucks csökkentette az idei pénzügyi évre vonatkozó elvárásait, elsősorban a kínai Covid-lezárások miatt. Ugyanakkor a cég negyedéves bevétele az erős amerikai fogyasztói kereslet miatt meghaladta az elemzői várakozásokat.


A pénzügyi második negyedévben a Starbucks bevétele a várt 7,6 milliárd dollárhoz képest 7,64 milliárd lett.

Tarol a szakszervezet

Az egyesült államokbeli kávézóiban az eladás 12 százalékkal növekedett, miután az egyes vásárlók több pénzt hagytak a boltokban, és gyakrabban is vásároltak. A Starbucks hűségprogramjának aktív felhasználói már majdnem 27 millióan vannak, ami 17 százalékos növekedés.

Miközben a Starbucks-kávék iránt erős maradt a kereslet az USA-ban, ottani dolgozóik egyre nagyobb érdeklődést mutatnak a szakszervezeti tagság iránt, abban a reményben, hogy többet kereshetnek, és jobb körülmények között dolgozhatnak.

Az elmúlt fél évben a hálózat 50 kávézójában döntöttek a csatlakozás mellett. Arról, hogy a cégvezetés azzal vádolta meg a szakszervezeti aktivistákat, hogy megfélemlítették a Starbucks alkalmazottait, sőt a vevőket is, itt írtunk.

Mióta április elején Howard Schultz ideiglenes CEO-ként visszatért a társaság élére, úgynevezett

meghallgatási kampányokat tart a baristák számára országszerte,

hogy elejét vegye az erősödő szakszervezeti törekvéseknek. Egyben bejelentett egy egymilliárd dolláros befektetést is, amelyet a 2022-es pénzügyi évben hajtanak végre, és egyebek között béremelésre fordítják.

A pluszjuttatásokból ugyanakkor nem kapnak azok a dolgozók, akik a szakszervezet mellett voksoltak: az érdekképviselettel rendelkező üzleteknek külön kell majd megállapodniuk a fizetésemelésről.

Kína rossz hír

Kína a Starbucks második legnagyobb piaca, ahol a negyedéves jelentés szerint

23 százalékkal csökkentek az eladások

az előző év azonos időszakához képest. Kávézóik nagyjából harmada zárva tart, vagy csak kiszállításos rendszerben működik.

A cég arra számít, hogy a harmadik negyedévi eredmények még rosszabbak lesznek Sanghaj lezárása, és a vírus más városokban való felbukkanása miatt.

Pekingben nemrég megtiltották az étteremben való étkezést, és bezárták a vidámparkokat. Egy helyi ünnep miatt a városi létesítmények nagy része egyébként is zárva tart, hogy a vírus miatt a hétköznapokban ott milyen korlátozások lesznek, egyelőre nem tudni.

Kínában nem aprózzák el a lezárásokat. Arról, hogy Sanghajban kutyát sétáltatni se lehetett kimenni, itt írtunk.

Ne hagyd ki!