Tüntető táncosnők topless bár előtt
Fotó: Twitter

Sztriptíztáncosok szakszervezetben?

Minden hétvégén egy tucatnyi táncos demonstrál az észak-hollywoodi Star Garden topless bár előtt. Arra hívják fel a betérni kívánó vendégek figyelmét, hogy munkaadójuk igazságtalanul bánt velük.

Több mint négy hónapja kerültek összetűzésbe a tulajdonosokkal, miután arra kérték őket, hogy vegyék vissza két kirúgott táncostársukat, erősítsék meg a biztonsági intézkedéseket, és ismerjék el szakszervezet alakításához fűződő jogukat.

Tiltják a szabályok

Az egyik táncost, akinek színpadi neve Velveeta, társaival együtt márciusban zárták ki a Star Gardenből.

A CNN-nek beszámolt azokról az esetekről, amelyeket a saját szemével látott a topless bárban. Volt, hogy az egyik vendég a lábánál fogva húzott át egy táncost a színpadon, egy másikat pofon vágtak, volt, akit fogdostak.

Mindez annak ellenére történt, hogy Los Angelesben tilos megérinteni a táncosokat a sztriptízbárokban.

Velveeta elmondása szerint azonban a főnöke alapelve az, hogy a kuncsaftnak mindig igaza van. Az egyik tulajdonos a táncosok panaszait úgy kezelte, hogy cirkuszolnak.

Betelt a pohár

Amikor egy kuncsaft a szabályok ellenére videóra vette az egyik táncos produkcióját, és szerették volna kitöröltetni vele, a panaszkodókat egyszerűen kirúgták.

A táncosok petíciót indítottak társaik visszavételéért, egyben kérték a videózást tiltó szabály betartatását. Ezután az aláírókat egyszerűen nem engedték be többet a sztriptízbárba. Azt mondták nekik, hogy ezután minden panaszukkal a menedzserhez kell fordulni, ő majd eldönti, hogy hibázott-e a kuncsaft.

Az autonómiánkat, a testünk felett gyakorolt autonómiánkat tiszteletben kell tartaniuk – mondta Velveeta. Kell, hogy legyen szavunk abban, hogy mi legyen a sorsa egy vendégnek, kell, hogy higgyenek nekünk – tette hozzá.

A szakszervezet a remény

Velveeta és társai még nem nyújtották be szakszervezeti kérelmüket, de számos panaszt tettek az illetékes munkaügyi hatóságnál.

A táncosok lelkesedését fűti, hogy sok nagy cégnél sikeresen kivívták a szakszervezetbe való belépés jogát. Erről itt és itt írtunk bővebben. Különösen inspirálta őket az Amazon úttörő dolgozóinak kitartása.

A pandémia csak felerősítette, ami már egyébként is jelen volt: a növekvő társadalmi egyenlőtlenség miatt kialakult széleskörű elégedetlenséget – mondta a Massachusetts-i Egyetem szociológiaprofesszora, Cedric de Leon. Emlékeztetett rá, hogy a járvány előtti években az autógyári munkások és a tanárok sztrájkoltak. Ami viszont meglepte, hogy miféle helyekre is begyűrűzik ez a fajta lázadás.


Ne hagyd ki!