Megugrott a számuk az elmúlt években
Fotó: Shutterstock

Meghökkentő, mennyi vendégmunkás dolgozik nálunk

Számos környező, valamint ázsiai országból érkeznek vendégmunkások hazánkba, az EU-n kívülről gyakran minősített munkaerő-kölcsönzőkön keresztül. Közölte a minisztérium, hányan dolgozhatnak ilyen cégek közbenjárásával az országban külföldiek. Azonban a vendégmunkások összlétszáma annál jóval nagyobb lehet.


20 ezer külföldi munkás minősített közvetítőkön keresztül

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára szerint, Magyarországon összesen 19659 munkavállaló állt munkába minősített munkaerő-kölcsönző cégeken keresztül 2022-ben.

A HVG megjegyzi, tavaly nyáron egy szabálymódosítással a kormány könnyítette és egyszerűsítette a külföldiek munkavállalását az ilyen cégeken keresztül, azonban nemcsak általuk érkezhetnek vendégmunkások Magyarországa.

Ezt bizonyítja, hogy a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2022 év közepén 70 ezer külföldi dolgozott Magyarországon, 20 százalékkal több, mint egy évvel korábban. 2019 végén pedig 60 ezren voltak.

Nagyjából 100 ezren lehetnek

Korábban a hírek arról szóltak, a háború elől Ukrajnából menekülők nem igazán vállalnak munkát nálunk. A konfliktus előtt Magyarországon dolgozó ukránok egy része pedig hazament harcolni.

Azonban a HR-Network Egyesület januári, a tagvállalatai vezetői körében végzett kutatása alapján a jelenleg hazánkban dolgozó külföldiek között az ukránok vannak a legtöbben.

Az egyesület vezetői, Bus Katalin és Pinczés Balázs szerint a keleti szomszédaink után Szerbia következik a listán, majd a Fülöp-Szigetek. Ebből a három országból leginkább fizikai dolgozók érkeztek. Szellemi foglalkozásúak körében Dél-Korea, Izrael, Egyiptom, India és Tunézia lehet a meghatározó. Mellettük szép számmal akadnak munkavállalók Kazahsztánból, Kínából, Kirgizisztánból, Vietnámból, Mongóliából, Észak-Macedóniából, Indiából és Bosznia-Hercegovinából is. Jellemzően 10 és 200 fő között foglalkoztatnak a hazai cégek külföldieket, de van olyan vállalat is, ahol a létszámuk megközelítik az ezret.

A vendégmunkások aktuális számáról nehéz pontos adatot mondani, de az egyesület munkaerő-kölcsönző forrásainak véleménye szerint 2023 januárjában a 100 ezer körüli szám volt a legvalószínűbb.

Egyre nagyobb az igény a vendégmunkásokra

Felütötte a fejét a munkaerőhiány Magyarországon az elmúlt években, ezért igencsak megnőtt az igény a vendégmunkásokra, különösen a termelő szektorban. Munkaerőt importálni egyre nehezebb a környező országokból, hiszen az ott elérhető humán erőforrás inkább a nyugatabbi, vagy szláv nyelvű országokat preferálja. Azonban kedvez nekünk, hogy az Ázsiából érkezők szemében Európa egységes megítélés alá esik. Nem akarnak mindenképpen Nyugatra menni.

A szakképzett ázsiai munkaerővel jellemzően két évre kötnek szerződést a magyar foglalkoztatók. A munkavállalók leginkább egyedül, család nélkül jönnek, nem letelepedési, hanem munkavállalási szándékkal, hogy anyagilag támogassák az otthon maradt családjukat.

Ne hagyd ki!