égbe emelkedő ökölbe szorított öltönyös kezek

Sok munkavállaló frusztrált a foglalkoztatás körülményei miatt. Néhányuknak közülük már annyira elege van, hogy még a nagy kérdést is feltették: mi értelme dolgozni?


Két évvel a világjárvány után az alkalmazottak világszerte elfáradtak. A rossz mentális egészség és a kiégés gyakori, különösen az alacsony bérű munkavállalók körében. A bizonytalanság elhúzódó időszaka sokakat arra késztetett, hogy újra megvizsgálják, milyen szerepet játszanak a helyzet kialakulásában munkáltatóik; rekordszámú munkavállaló hagyja ott a munkahelyét, hogy jobb lehetőségeket keressen. Ennek előnyeiről és hátrányairól mi is írtunk hosszabban, itt.

Néhányan még tovább mennek, és elgondolkodnak azon, vajon van-e értelme a munkájuknak − vagy magának a gazdasági rendszernek. Ezek az emberek a „munkaellenes" mozgalom tagjai, amely a modern munkahelyek alapjául szolgáló gazdasági rend felszámolására törekszik. A mozgalom szószólói azt állítják, hogy a mai munkahelyek nagy része nem szükséges, bérrabszolgaságot kényszerít ki, és megfosztja a munkavállalókat teljesítményük teljes értékétől.

A munkaellenes mozgalom támogatói úgy vélik, hogy az embereknek önszerveződniük kellene, és csak annyit dolgozni, amennyire szükség van, ahelyett, hogy a többlet tőke vagy javak előállítása érdekében hosszú munkaórákat robotolnak.

Néhány évvel ezelőtt a munkaellenes mozgalom még csak egy radikális, marginális eszme volt, de gyorsan nőtt és vált ismertté a politikai körökön kívül is. Középpontjában az r/antiwork alreddit áll, egy olyan online közösség a Redditen, amelynek hangvétele sokat finomodott az utóbbi időben, mostanában főleg olyan megközelítéseket alkalmaz, amelyekkel az emberek megpróbálhatnak kiállni magukért. Mi is írtunk tippeket a tökéletes felmondáshoz ebben a cikkünkben.

Egy olyan időszakban, amikor a munkavállalói jogok erős vizsgálat alatt állnak, vajon mennyire jelentős a növekvő érdeklődés e mozgalom iránt,és segíthet-e a változás elérésében?

​A munka zsigeri elutasítása?

A r/antiwork alredditnek jelenleg 2,2 millió feliratkozója van (2020 márciusa előtt 100 000 volt).

A tagságunk folyamatosan növekszik, heti 20 000 és 60 000 követő között. Rengeteg elkötelezett tagunk van. Naponta több száz posztot és több ezer kommentet kapunk

− teszi hozzá Doreen Ford, az egyik moderátor.

Az alreddit neve és filozófiája több forrásból merít. Az egyik Bob Black, egy anarchista filozófus, akinek 1985-ös A munka eltörlése című esszéje a munkával kapcsolatos korábbi gondolatokra épült: az emberek csak a szükséges munkát végezzék el, a többi időt pedig a családnak és a személyes szenvedélyeiknek szenteljék. Itt írtunk a csendes felmondásnak nevezett koncepcióról, ami szintén erre épül.

A munkaellenesség hívei nem feltétlenül ellenzik a munka minden formáját. A alredditen található GYIK szerint az általános érzés inkább a „kapitalizmus és az állam által strukturált munkahelyekkel" szembeni ellenségesség. Az r/antiwork lényege, hogy párbeszédet indítson a munkáról.

A párbeszéd most már az általánosabb munkavállalói jogokra is kiterjed. A felhasználók megosztják a munkáltatói visszaélésekről szóló történeteiket, tanácsot kérnek a jobb bérek kialkudásához, mémeket, vagy friss híreket tesznek közzé a folyamatban lévő munkabeszüntetésekről.


Vége az eddigi munkakörülményeknek

Az ilyen pillanatokban, mint a világjárvány az embereknek van idejük elgondolkodni. A munka nagyon sok ember számára lealacsonyodott mostanra. A hatalmi struktúrák, amelyekben élünk, drákóiabbak és irányítóbbak lettek, mint valaha

− mondja Tom Juravitch, az amerikai Massachusettsi Egyetem (Amherst) munkaügyi tanulmányok professzora.

A munkavállalók számára a koronavírus brutálisan feltárta a mély egyenlőtlenségeket: az alacsony béreket, a fizetett betegszabadság hiányát, a nem megfelelő munkahelyi biztonsági intézkedéseket. Eközben minden dolgozónak meg kellett küzdenie a munkahelyi nyomás és a családi kötelezettségek összeegyeztetésével, amit az iskolák bezárása okozott, ami fokozott kiégéshez, mentális egészségügyi problémákhoz − és egyesek számára egzisztenciális gondokhoz − vezetett.

Kate Bronfenbrenner, a munkaügyi oktatási kutatás igazgatója és az amerikai Cornell Egyetem vezető oktatója azonban megjegyzi, hogy a jelenlegi munkaellenes mozgalomnak mélyebb, az elmúlt két évnél korábbi gyökerei vannak:

A munkavállalók elképesztő munkabírással rendelkeztek, hogy elviseljék a munkáltatók által rájuk kényszerített visszaéléseket. De amikor az életüket kockáztatták a járvány ideje alatt, az átlépett egy határt

​„Úgy érzem, ez egy nagy pillanat számunkra”

Még túl korai lenne megmondani, hogy ez az online közösség mérhető hatást gyakorol-e a munkajogokra. A munka világának átformálása egyik napról a másikra valószínűtlen. De vannak biztató jelek.

Úgy gondolom, hogy a jelenlegi munkaellenes mozgalomban van reális lehetőség némi vonzerőre

− mondja Juravitch. Ford is optimista:

Elindultak a beszélgetések. Úgy érezzük, hogy ez egy nagy pillanat számunkra.

Forrás: BBC


Ne hagyd ki!