Meglepően magas lehet a legfeljebb általános iskolát végzettek bérigénye
Fotó: Shutterstock

Megkérdezték a magyarokat, mekkora bért kérnek, itt a válasz

Átlagosan 12 százalékkal emelkedett a magyarok nettó bérigénye az elmúlt években. Úgy tűnik, hogy a munkáltatók dolgoznak is a bérfejlesztésen azért, hogy megtarthassák a munkavállalóikat a magas inflációs környezetben.


Nem meglepetés: emelkednek a bérigények

Regionális összevetésben Pest megyében a legmagasabb a munkakeresők átlagos bérigénye: havi nettó 364 ezer forint. A sorban Komárom-Esztergom, Fejér, Győr-Moson-Sopron és Hajdú-Bihar megyék következnek, átlagosan 297 000 forinttal - derül ki a Profession.hu saját adataira és felmérésére alapozott friss elemzésből.

A tanulmányból kiderül, hogy a munkaadóknak muszáj alakítaniuk a bérfejlesztési stratégiáikat. A portál adatai szerint a legtöbben már tavaly módosítottak a béremelési terveiket. Ez alapján idén 9,7 százalékos fizetésemelésre van kilátás a cégek nagyjából felénél. Továbbá a vállalkozások 30 százaléka 10-15, míg 18 százaléka 15 százalék feletti emeléssel kalkulál 2022-ben.

Míg 2019-ben alapvetően a szak-, betanított- és segédmunkásoknál vezettek be fizetésemelést, 2021-ben a középvezetőkre is kiterjesztették a munkaadók. Idén januárban pedig a cégek többségénél általános béremelést terveztek, amely a teljes munkavállalói állományra vonatkozik. Az fizetésemelések elsődleges oka az infláció lekövetése – amely a jelenlegi munkaerőpiacon nem hagyható figyelmen kívül a munkavállalók megtartásának érdekében

– nyilatkozta Simon-Göröcs Lili, a portál HR-igazgatója.

Eltérő igények

Az iskolai végzettség szerint és a korcsoportok között is megoszlanak a bérigények. A felsőfokú végzettségűek átlagosan nettó 400 ezer forintot tartanak havonta elfogadhatónak. A szakiskolát, szakmunkásképzőt és középiskolát végzettek között az elvárások jellemzően 287 ezer és 293 ezer forint között alakulnak. A legfeljebb az általános iskolát befejezetteknél az átlagos bérigény 272 ezer forint.

Korcsoportokra lebontva az a tendencia figyelhető meg, hogy az évek számának emelkedésével a bérigények is nagyobbak. A legfiatalabbak megelégszenek havi 220-252 ezer forinttal. Ez az összeg a 26-30 évesek között felkúszik kicsivel nettó 300 ezer fölé, a 40-50 éveseknél viszont már 390 ezer az elvárás.

A teljes mintát figyelembe véve az átlagos nettó bérigény 343 ezer forint az országban.

Az ő igényeik nőttek leginkább

2020 óta átlagosan 12 százalékos bérigény-növekedés mérhető éves szinten hazánkban. Leginkább a vendéglátósok elvárásai ugrottak meg, évi 15 százalékkal. Őket követik 14 százalékos emelkedéssel a mezőgazdaságban, a környezet- és egészségügyben, valamint a gyógyszeriparban munkát keresők. Átlag feletti a növekedés (13 százalék) a közigazgatás, az IT-üzemeltetés, a telekommunikáció, valamint a marketing, média, PR területeken is. A legalacsonyabb az emelkedés a HR-es és munkaügyi (11,2 százalék), a szakmunkás (11 százalék), illetve az ügyfélszolgálati és vevőszolgálati (10,4 százalék) munkakörökben.

A legtöbbet egyébként a cégvezetés és menedzsment kategóriákban kérik (átlagosan nettó 560 ezer forintot). Őket követik a mérnökök (460 ezer), valamint az IT-programozás, -fejlesztés, valamint az építőipari és ingatlanos szakmákban dolgozók.

Ne hagyd ki!