Egy óra számlapja mutatókkal
Fotó: Unsplash

Ránéznek a dolgozóktól akár százezreket visszakövetelő cégekre

A munkaidővel kapcsolatos visszaélések elkerülése érdekében rendkívüli célvizsgálatot indít a kormányzat.


Jövő héten indul a vizsgálat

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) jogi értelmezési tájékoztatót tesz közzé a munkaidőkeret jogszerű alkalmazása, a munkabér elszámolások törvényessége érdekében – derül ki az ITM közleményéből.

Az ITM foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára, Bodó Sándor bejelentette azt is, hogy a foglalkoztatás-felügyeleti hatóság a munkaidővel kapcsolatos visszaélések elkerülése érdekében rendkívüli célvizsgálatot indít október 18-tól.

Bodó Sándor beszámolt arról is, hogy a minimálbér-tárgyalások legutóbbi fordulója alkalmából a témában kikérték a szociális partnerek véleményét. A munkavállalói érdekképviseletek szerint nem jogalkotásbeli problémák vannak, hanem egyes vállalatoknál jogértelmezési problémák lehetnek a munkaidőkeret kapcsán.

A szakszervezetek pedig azt közölték:

több cégnél már sikerült rendezni az elszámolással kapcsolatos kérdéseket, a munkaadók a jogtalanul követelt összegek visszafizetéséről is gondoskodtak.

Van, akin 800 ezer forintot is behajtanának

A kérdés azután került napirendre, hogy a Népszava megírta: a munkaidőkeretben le nem dolgozott mínusz órákat több tucat autóipari, gépipari és elektronikai cég visszafizettetné a munkavállalókkal. A többségen legalább 80-100 ezer forintot akarnak behajtani, de van, akitől 600-800 ezer forintot is követelhetnek – mondta a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke, aki szerint a probléma több mint 10 ezer dolgozót érint. Erről ebben a cikkben írtunk.


Ne hagyd ki!