Az Európai Parlament törvényben mondaná ki, hogy a dolgozónak munkaidő után elektronikusan se kelljen dolgoznia!

Nem baj, ha nem vagy mindig elérhető

A munkavállaló ne legyen kötelezhető arra, hogy munkaidőn túl is elérhető legyen a főnöke számára. Ilyen törvény megalkotására kéri az Európai Bizottságot, az Európai Parlament. Ha valaki folyamatosan rendelkezésre áll, attól szorongani fog, depressziós lehet és hamar kiég. Emellett meghatároznák az otthoni munkavégzés minimális követelményeit, azaz a munkavégzés körülményeit, a munka- és a pihenőidőket. Előírnák azt is, ha valaki munkaidőn túl nem érhető el, azt ne érhesse hátrány.

Nyolc óra munka, nyolc óra pihenés

Az elektronikus eszközökön (e-mail, telefon) mindenki folyamatosan elérhető, ami miatt felborul a munka és a magánélet egyensúlya. Ezért mindenkinek legyen joga a lecsatlakozáshoz, azaz senkitől ne lehessen elvárni, hogy munkaidőn túl vagy szabadsága ideje alatt e-mailekre válaszoljon vagy munkaügyben felvegye a telefont. Azt is garantálni kell, hogyha valaki így tesz, semmiféle hátrány ne érhesse, például ne rughassák ki őket erre hivatkozva. A járvány kitörése óta az otthoni munkavégzésben dolgozók száma 30 százalékkal nőtt. Akik pedig így dolgoznak, azok körében az átlaghoz képest kétszer gyakrabban fordul elő túlóra. A távmunkások 30, az irodai dolgozóknak pedig 5 százaléka állította, hogy mindennap vagy hetente többször áldoz szabadidejéből a munkájára.


The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

Újabb hét, újabb büntetés: halmozza a rekordokat a Facebook

Az Egyesült Királyság versenyfelügyelete (CMA) magyar forintban számolva több tízmilliárdos büntetést szabott ki a Facebook-ra, mert a közösségi óriás szándékosan megszegte a szigetország versenyjogi szabályait.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Ellepték a katasztrófaturisták a konténerhajókkal teletömött kikötőket

Néhány hónapja valószínűleg senki sem gondolta volna, hogy valami jó is kisülhet a hajózási iparág vergődéséből. Mint kiderült, rengetegen kíváncsiak az óriási teherhajókra, az érdeklődők ellepték a világ nagyobb kikötőit. Az eredmény? Fellendült a turizmus.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
FotóShutterstock

A Continental válasza Lázár kirohanására: kész visszaadni a támogatás egy részét

Az állami támogatás dolgozói létszámmal kapcsolatos feltételeit valóban nem tudják teljesíteni az autóipar lejtmenete miatt, de mindezt már korábban jelezték a kormánynak. A cég kész visszafizetni a támogatás egy részét.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!