160 ezer forint lapult a vesztegetési borítékban

Egy OKJ-vizsgabizottsági elnök is belekeveredett a csalási, vesztegetési, hamisítási ügybe.


A vizsgabizottság elnöke még évekkel ezelőtt keresett meg egy budapesti vegyeskereskedést üzemeltető férfit, akiről tudta, hogy nincs meg a megfelelő képesítése, ezért felajánlotta neki, hogy némi készpénzért segít neki a bizonyítvány megszerzésében. A boltos elfogadta az ajánlatot. A vizsgára azonban nem ment el, mást küldött maga helyett, aki a nevében és a papírjaival sikeresen teljesítette a követelményeket. A vizsgabizottság vezetője ki is állította a bizonyítványt a boltos nevére, majd zsebre tette a szolgálataiért kért összeget, 160 ezer forintot.

A bíróság tavaly a vizsgabizottság elnökét felfüggesztett szabadságvesztésre, valamint a 150 ezer forint pénzbüntetés mellett 160 ezer forintos vagyonelkobzásra ítélte, és örökre eltiltotta a vizsgáztatástól. A férfi 30 ezres büntetést kapott.

Lépett az ügyészség

A fellebviteli ügyészség azonban súlyosbítana az ítéleten, a vizsgabizottság elnökére egyebek között letöltendő börtönbüntetést kért, a boltosra kiszabott pénzbüntetés összegét pedig megemelné. A két vádlott és védőik részben felmentésért, a büntetés enyhítéséért, illetve téves jogi minősítés miatt fellebbeztek.


Ne hagyd ki!