A Starbucks zöld-fehér-fekete logója egy épület homlokzatán
Fotó: Shutterstock

Fellázadtak a Starbucks-os baristák a tarthatatlan körülmények miatt

Komoly vádakkal és ellenállással szembesült a Starbucks az egyik legfontosabb piacán. A vállalat végül beadta a derekát, a tüntetéssorozat azonban minden bizonnyal folytatódni fog-írja az Al Jazeera.


Brutális túlterheltség

A Starbucks 1999-ben jelent meg a dél-koreai piacon, amely napjainkra a kávélánc negyedik legfontosabb területévé nőtte ki magát. Jelenleg több mint 1600 üzlet található az ázsiai országban, amelyek közel 20 ezer embernek biztosítanak munkahelyet. Dél-Koreában fontos társadalmi esemény a kávézás. Sokan a munkahelyi ebédszüneteik után már-már rituálé-szerűen azonnal a legközelebbi Starbucks felé veszik az irányt, hogy kollégáikkal „leöblítsék” a jjajangmyeon-t és a kimchi jjigae-t.

A vállalatnak természetesen jól jön a népszerűség, a dolgozók helyzete azonban már korántsem irigylésre méltó.

Decemberben egy baloldali politikus, Ryu Ho-jeong felmérést készített a baristák körében. Kiderült, hogy óriási terhelés alatt állnak, amelynek következtében tavaly 613 dolgozó szorult mentális egészségügyi ellátásra, ami több mint ötszörös növekedést jelent a 2015-ös eredményekhez képest. Emellett a munkahelyi balesetek is megháromszorozódtak egy év alatt.

A 20-as 30-as éveikben járó baristák rossz munkakörülményekre, túlterheltségre, mentális problémákra (például kiégés) és alacsony bérekre panaszkodnak. A dolgozók frusztrációja októberben a tetőfokára hágott, amikor a cég újratölthető poharakkal még több vásárlót csalogatott be az üzletekbe. Sokan arról számoltak be, hogy egy-egy vásárlói roham alatt akár 650 rendelés is a nyakukba szakadt. A baristáknál végül betelt a pohár, és saját kezükbe vették a sorsukat.

Sikeres akció

A Starbucks dolgozói úgy döntöttek, hogy nem körülményeskednek a szakszervezti megmozdulásokkal. Nemes egyszerűséggel kibéreltek egy hatalmas képernyővel felszerelt teherautót, amellyel bejárták Szöul nyüzsgő belvárosát. A kijelzőn az alábbi mondatokat jelenítették meg (a dél-koreai Starbucks „partnerekként” hivatkozik a helyi munkavállalókra):

A „partnerek” jelentik számotokra a legnagyobb értéket. Ezt ne felejtsétek el. Elegünk van, nem bírjuk tovább

A „tüntetők” stílusosan elidőztek a Starbucks különböző üzleteinél is, hogy a kígyózó sorokban várakozó emberek tudtára adják tarthatatlan helyzetüket. Megmozdulásuk hatalmas visszhangot váltott ki országszerte.

A dél-koreai Starbucks végül ígéretet tett arra, hogy 1600 emberrel bővíti dolgozói állományát, illetve a béreket is megemeli.

A politikus szerint a vállalat lépése csak tűzoltásra jó. Az új alkalmazottaknak hála, csökkeni fog a munkahelyi nyomás, a munkakörülmények azonban továbbra is hagynak kivetnivalót maguk után. Éppen ezért újabb teherautós megmozdulásokra számít.

Decemberben az USA-ban is hasonló események zajlottak, ezekről bővebben EBBEN A CIKKÜNKBEN írtunk.

Ne hagyd ki!