Áremelés és béremelés is lesz a Magyar Suzukinál
Fotó: Shutterstock

Így emeli a béreket az esztergomi Suzuki és a kecskeméti Mercedes

Januártól nő az esztergomi autógyártó munkatársainak fizetése, sajtóértesülések szerint az Esztergomban gyártott modellek ára is ettől a dátumtól kezdve emelkedik.


Az Üzemi Tanáccsal folytatott egyeztetést követően a Magyar Suzuki Zrt. 2023-ban a vállalat munkatársainak bérét átlagosan 20 százalékkal emeli. A vállalat két részletben, a teljesítmény függvényében 1,5 havi bónuszt is előirányzott jövőre. A bónusz első, félhavi részét júniusban, a második, teljes havi összeget év végén kaphatják meg teljesítményhez kötötten a kollégák. A vállalat egyúttal bejelentette, hogy az erre az évre előirányzott év végi egy havi bónuszt már decemberben megkapták a munkatársak.

Az esztergomi gyártóvállalat 2023-ban a béren kívüli juttatásokra fordított összeget is tervezi emelni. Extra juttatásként továbbra is biztosított a meleg illetve hideg menüs étkezés, a környező településekről pedig buszjárat szállítja a dolgozókat a gyárhoz. Évente egészségügyi szűrővizsgálat, megemelt összegű házasságkötési, gyermekszületési, illetve temetési támogatás érhető el.

A kecskeméti Mercedes gyárban két lépcsőben, együttesen 24 százalékos béremelésről, továbbá eredményrészesedésről állapodtak meg nemrégiben a felek. Az aktív dolgozók bérét két lépcsőben emelik, januártól 17, augusztustól további 7 százalékkal. A bérmegállapodás további elemeivel együtt – ilyenek például az infláció alakulásától függően negyedévente folyósított külön kifizetés, vagy a dolgozóknak fizetett, újonnan bevezetett eredményrészesedés- a teljes juttatási csomag összességében több mint 30 százalékkal is emelkedhet egyes munkavállalóknál a jelenlegi szinthez képest.

Arról egy nappal korábban írtunk, hogy árat emel a hazai Suzuki. Az S-Cross és a Vitara esetében is árat emelnek, a lágyhibrid és a normál hibrid modellek egyaránt drágulnak. A hvg.hu értesülési szerint a változások január 1-től lépnek életbe. A bestseller S-Cross és az ugyancsak jelentős mennyiségben értékesített Vitara 1,4 literes turbómotoros 48 V-os lágyhibrid kivitelei egységesen 450 ezer forinttal drágulnak 2023 elején, az 1,5 literes szívómotoros normál hibrid verziók ára 600 ezer forinttal emelkedik.

Az esztergomi gyár jelenleg háromezer alkalmazottnak biztosít hosszú távú munkalehetőséget, közülük több mint ezernégyszázan legalább 15 éve erősítik a vállalatot. Országos kiterjedésű beszállítói hálózatával együtt a Magyar Suzuki mintegy tízezer ember és család megélhetéséhez járul hozzá nap mint nap. A gyártóvállalat 2023-ban tovább bővíti dolgozói létszámát, mertnövelni szeretné a termelést.

Ne hagyd ki!