Magyar Parlament
Fotó: Leonhard Niederwimmer/Unsplash

Kiborultak a szakszervezetek! Hogy jutnak majd a tagdíjakhoz?

A Miniszterelnöki Kabinetiroda 2023. augusztus 7-én nyílt társadalmi vitára bocsátotta az állam működésének további egyszerűsítésével összefüggő rendelkezésekről szóló törvénytervezetét. Az ebben szereplő, érintett szakszervezetek azonban semmilyen egyeztetésben nem vettek részt korábban.A tervezetre és az egész folyamatra reagálva szakszervezetek együttesen adtak ki nyilatkozatot, amely az alábbiak szerint vélekedik:

a tervezet azon fejezetei, melyek a közszféra több ágazati jogszabályából törlik a munkáltatói kötelezettséget a tagdíjak levonásával kapcsolatban, diszkriminatívak az állam által alkalmazottakat képviselő szakszervezetekkel szemben és ellentétesek a szociális partnerség gyakorlása során elvárható együttműködési szándékkal.

Ezt is olvasd el: Módosul a "nők 40" kedvezményes nyugdíjról szóló jogszabály

A közös nyilatkozatot a 24.hu értesülése szerint az Értelmiség Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT), a LIGA Szakszervezetek, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MASZSZ), a Munkástanácsok, továbbá a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) írta.

Ez is érdekes lehet számodra: Meg lehet emelni a minimálbért, ha közben cégek dőlnek be?

A véleményformálás mellett követelik a tervezet azonnali visszavonását és egy, az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács (OKÉT) keretei közt megszervezett tárgyalás megindítását. Az egyik fő kérdésük az lenne, a kormány milyen okból nem kívánja ellátni saját munkáltatói feladatát oly módon, ahogy azt a versenyszféra munkáltatóitól jogilag elvárja.

Az egyes ágazatok esetében a tagdíj levonások kötelező jellege helyett „választható” megoldássá csökkentése nem csökkent semmilyen adminisztrációs terhet, viszont annak a lehetőségnek a biztosítása, hogy a közszféra területén működő egyes munkáltatók megtagadhatják a tagdíjak automatikus levonását, jelentős többlet adminisztrációt generál a közszféra szakszervezetei számára.
\u00dcres iroda
Az államnak álláspontunk szerint nem az a dolga, hogy lehetővé tegye a különbségtételt a munkáltató számára az egyes szakszervezetekkel történő tárgyalások kapcsán, hanem az, hogy egyenlő, méltányos és transzparens szabályokat biztosítson a munkavállalói és a munkaadói érdekegyeztetés területén

– zárták véleményüket a szakszervezetek.

Ne hagyd ki!