Ezüst nyitott laptop egy fatönkön az erdőben
Fotó: Pixabay

Civilizációs fordulatot hozhat a távmunka

Marc Andreessen millliárdos befektető szerint a távmunka elterjedése földrengésszerű változást okozhat az emberek életében.


A Szilícium-völgyi a16z kockázatitőke alapkezelő egyik tulajdonosa podcastben fejtette ki gondolatait arról: az, hogy a távmunka elterjedt a pandémia idején, akár az egész civilizációt megváltoztathatja.

Trendforduló

Évezredek óta az értelmes, tettrekész fiataloknak – értem ezt a Mediciekre, a görögökre is – a nagyvárosokaba kellett menniük, ha lehetőségekhez akartak jutni

– mondta Andreessen a közgazdász Tylor Cowennel folytatott beszélgetésében.

Miután azonban a kétezres évek eleje óta sok cég lehetővé teszi a távmunkát vagy a hibridmunkát, azok a munkavállalók, akik nincsenek helyhez kötve, szabadon elhagyhatják a nagyvárosokat. Így olyan megfizethetőbb, és korábban kevésbé lakott településekre tehetik át székhelyüket, mint például Kansas City, amely nemrég az Egyesült Államok legjobb városa lett a távmunkások szempontjából.

Ennek földrengésszerű hatása lehet – véli Andreessen. Olyan jelentőségű, amelyre néhány száz év múlva az emberek visszakekintve mondhatják: igen, az volt az igazi fordulópont a társadalom fejlődésében – tette hozzá.

Fontosabb, mint a net

A befektető egyben leszögezte, hogy neki tetszik az ötlet, mert ha mindenkinek lesz lehetősége online végezni a nagy tudást igénylő munkáját, az lehet, hogy alapjaiban jelent egy jobb életminőséget.

Andreessen még 2021 közepén írta azt egy blogposztban, hogy a távmunka jelentősége nagyobb lehet, mint az interneté, és jelentős civilizációs változást jelez.

Talán ez a legfontosabb esemény, ami az én életemben történt, az internet folyománya, amely talán fontosabb, mint maga az internet

– írta.

A nagy amerikai városokból, mint New York vagy San Francisco, folyamatosan költöznek kifelé az emberek a magas lakhatási költségek miatt, olyan, kevésbé drága helyekre, mint például a texasi Austin.

Egy márciusi tanulmány szerint 2020 óta ötmillió amerikai költözött, mert a távmunka miatt megtehette. Itt vannak a világ legjobb helyei egy távmunkás kiruccanásra.

Ne hagyd ki!