Tesla irodaház San Francisco Szilícium-völgy

A Tesla San Franciscó-i irodái

Fotó: Shutterstock

Vége a lazsálásnak, a Teslánál nincs pardon

Elon Musk kötelezővé tette a Teslánál, hogy mindenki teljes munkaidőben visszatérjen az irodákba. Egyben beszólt azoknak a cégeknek is, ahol megengedik a távmunkát. A felmentésre vonatkozó kérelmeket személyesen fogja elbírálni.


A világ leggazdagabb embere belső emailekben utasította az alkalmazottakat, az üzenetek tartalma kiszivárgott a közösségi médiába.

Nincs pardon

Mindenkinek kötelező minimum heti negyven órát benn tölteni. Ha nem jelensz meg, úgy vesszük, hogy felmondtál – írta Musk. Azt is világossá tette, hogy a központi irodák egyikére gondol, nem pedig valami fiókirodára, ami nem kapcsolódik a munkavégzéshez.

Hozzátette, hogy személyesen ő bírál el minden kérelmet, amelyben kivételt kérnek a szabály alól.

A Tesla-vezér azzal magyarázta a sarkos döntést, hogy a gyári munkásoknak is teljes munkaidőben benn kell dolgozniuk, emellett a személyes együttműködés kritikus fontosságú a cég sikeressége szempontjából.

Természetesen vannak olyan cégek, ahol ezt nem kívánják meg, de mikor jelentkeztek utoljára egy nagyszerű termékkel?

- tette fel a kérdést.

A Tesla most is és a jövőben is a legizgalmasabb és legfontosabb termékeket gyártja a világ összes cége közül. Ez betelefonálással nem megy – mondta.

Mikor a Twitteren kérdezték a távmunkáról, azt írta:

aki nem követi a szabályokat, az máshol tegyen úgy, mintha dolgozna.

Musk is a gyárban aludt

A világ leggazdagabb embere magát sem kíméli. Alig megy szabadságra, és néhány évvel ezelőtt, amikor a Teslánál húzós időszak volt, a gyár padlóján aludt.

Erről így gondolkodik:

Minél előrébb jársz a ranglétrán, annál inkább látható kell, hogy legyen a jelenléted. Ezért éltem sokáig a gyárban, hogy azok, akik dolgoznak, lássák, velük együtt dolgozom. Ha nem tettem volna, a Tesla már rég csődbe ment volna.

Musk korábban sem favorizálta a távmunkát. Szerinte ez azt a tévképzetet keltette az emberekben, hogy nem kell keményen dolgozni. De úton van a keserű ébredés – fogalmazott.

A Twitter a következő?

Ha sikerül keresztülvinnie a Twitter megvásárlását, a tech cég alkalmazottai is számíthatnak a távmunka végére. Márciusban a Twitter vezetője, Parag Agrawal bejelentette az örökös távmunkát, illetve teljes szabadságot adott a választásban: aki úgy érzi, otthonról a legproduktívabb, maradhat, aki pár napot, vagy a teljes munkaidőt benn szeretné tölteni, azt is megteheti.

Musk kompromisszumot nem tűrő kiállása az irodai munkavégzés mellett más színben tünteti föl egyik áprilisi tweetjét is, amelyről itt írtunk. Azzal az ötlettel állt elő, hogy csináljanak hajléktalanszállót a Twitter San Franciscó-i központjából, mert hely van bőven. Meglehet, hogy ezt némi gunyoros felhanggal kell érteni.

Ne hagyd ki!